Acasă FASHION Ce este miscarea Teddy Boy si cand a aparut

Ce este miscarea Teddy Boy si cand a aparut

DISTRIBUIȚI

Ce este miscarea Teddy Boy si cand a aparut

Teddy Boy, cunoscuta si drept Ted, a fost o subcultura britanica ce defineste un grup de oameni cu un set distinct de obiceiuri si idei. Exista o conceptie larg raspandita si populara, in special in randul scriitorilor si jurnalistilor prost informati, conform careia fenomenul Teddy Boy a aparut la mijlocul anilor ’50 in Marea Britanie ca un efect secundar de rebeliune la introducerea muzicii americane Rock and Roll.

Aceasta conceptie este total gresita si nimic nu poate fi mai departe de fenomenul care a aparut in randul tinerilor din Marea Britanie. Teddy Boy este un fenomen britanic unic, aparut inainte ca muzica americana Rock and Roll sa fie introdusa de catre Bill Haley la sfarsitul anului 1955.

Cu toate acestea, un lucru este clar. Atunci cand muzica Rock and Roll a lovit Marea Britanie ca un fulger in 1955, aceasta a fost adoptata rapid de tinerii britanici, iar din acel moment stilul si muzica au devenit inseparabile.

Generatia Teddy Boy era definita de tineri imbracati in stil Edwardian, un stil pe care Saville Row Tailor a incercat sa il reintroduca in moda dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Numele „Edward” a fost prescurtat in „Ted”, dupa un articol publicat in Daily Express in anul 1953, acesta fiind intitulat „Teddy Boy”. Vestimentatia era formata din sacouri lungi, de obicei in nuante inchise, uneori cu maneci de catifea, cu pantaloni in croiala dreapta si cu talie inalta, pantofi de catifea cu talpa tare si flecuri inalte, numiti uneori si „brothel creepers”. Un guler inalt si larg tip „Mr. B”, asortat cu o cravata subtire si cu o vesta cu motive florale. Pentru o vestimentatie completa de genul acesta, tinerii cheltuiau foarte multi bani la vremea respectiva. Nici frizurile nu erau ignorate in cazul acestei miscari, fiind preferate cele cu parul lung, puternic ondulat si tratat cu ceara.

Tinerii bogati, in special ofiterii, au adoptat stilul epocii edwardiene. La acel punct in istorie, epoca edwardiana era cu cel putin patruzeci de ani inaintea lor, iar bunicii lor, daca nu parintii lor, purtau stilul pentru prima data.

Fotografie realizata pe 23 iunie 1950, reprezentand un student, adept al miscarii Teddy Boy
Fotografie realizata pe 23 iunie 1950, reprezentand un student, adept al miscarii Teddy Boy

Renasterea Edwardiana originala a fost mult mai exacta din punct de vedere istoric in ceea ce priveste replicarea stilului original al epocii decat stilul aparut mai tarziu, Teddy Boy, care era o fuziune intre stilul Edwardian si stilul american occidental. Desi au existat grupuri de tineri cu propriile coduri de imbracaminte, numite „Scuttlers” in Liverpool si Manchester in secolul al 19-lea, Teddy Boys au fost primii tineri din Anglia care s-au diferentiat prin stilul vestimentar, contribuind astfel la crearea unei noi piete.

grup de tineri
Grup de tineri care sustin miscarea Teddy Boy.

Asemeni multor miscari subculturale ale tinerilor, diferite grupuri erau formate, bazate in primul rand pe clasa sociala, iar deseori existau confruntari deosebit de violente intre gastile rivale. Toate aceste ciocniri au atras atentia presei, insa cele mai multe dintre ele au fost prezentate intr-un mod exagerat.

Cel mai notabil incident de acest gen a fost Revolta de la Notting Hill din 1958, cand politia a intervenit pentru a apara un grup de tineri imigranti din Indiile de Vest, atacati de cateva gasti de Teddy Boys. In fapt, foarte multi tineri care faceau parte din grupurile Teddy Boys erau muncitori, iar valul tinerilor din clasa de jos care adoptau stilul Edwardian reprezenta o amenintare la modul de viata si a culturii celor aflati in clasa de mijloc sau in clasa de sus.

In anii ’70 s-a incercat o renastere a miscarii Teddy Boy, insa in culori mult mai pastelate, iar noua generatie care adopta acest stil devenea o amenintare pentru fanii inraiti ai muzicii punk.

Citeste si: Bauturi preferate de barbati. Ce consuma cand ies in oras!

Sursa: edwardianteddyboy.com

Foto: edwardianteddyboy.com