Acasă Blog Posts Dieta in Romania – obiceiurile nu s-au schimbat din 1990 si pana...

Dieta in Romania – obiceiurile nu s-au schimbat din 1990 si pana acum!

DISTRIBUIȚI

Aceasta imagine arata cum s-a schimbat dieta in Romania (atat pentru adulti, cat si pentru copii) din 1990 si pana in 2018, anul realizarii studiului aferent. Dupa cum poti observa, scorul AHEI (despre care vei afla mai multe in curand) nu s-a schimbat practic deloc in aproape 30 de ani. Evident, este vorba de obiceiurile alimentare, nu despre o dieta temporara pe care o aleg persoanele pentru a atinge un obiectiv.

La nivel global, scorul AHEI prezinta o imbunatatire medie de doar 1.5 puncte intre anii 1990 si 2018 – acesta a crescut de la 38.8 puncte la 40.3, relativ departe de cele zece tari care prezinta un scor de peste 50 de puncte. Mai exact, sub 1% din intreaga populatie a lumii are un scor al dietei optim peste medie, mai bun.

Ce reprezinta scorul AHEI si cum calculeaza acesta sanatatea dietei tale?

AHEI (Alternative Healthy Eating Index) este un scor folosit pentru a calcula calitatea dietei tale si totodata pentru a masura aderenta unei persoane la instructiunile alimentare oferite de catre entitatile aferente poporului american.

Din pacate, studii la fel de cuprinzatoare nu sunt realizate si de entitati europene. Studiul care va fi mentionat cu precadere in acest articol vizeaza populatia intregii lumi, dar are in vedere standardele dietetice americane – nu uita acest lucru in interpretarea studiului in sine sau a acestui articol.

AHEI atribuie o anumita nota mancarurilor, alimentelor si nutrientilor care prezinta riscul dezvoltarii de boli cronice ca urmare a consumului regulat. Acesta este un alt aspect de luat in calcul – scorul AHEI este orientat catre reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cronice si nu are neaparat scopul de a introduce diete mai sanatoase.

Astfel, scorul AHEI calculeaza aderenta persoanelor la alimentele considerate sanatoase – scorul 0 este atribuit lipsei totale a aderentei, pe cand scorul 10 este vazut ca aderenta totala, sanatoasa.

Cum arata scorurile AHEI la nivel mondial?

La nivel mondial, scorul AHEI este in jur de 40 – poate fi observata o scadere privind alimentatia copiilor si o imbunatatire la cea a adultilor. Lucrurile nu stau la fel atunci cand sunt luate separat, dupa cum s-ar spune:

  • Tarile considerate ca avand un venit mare stau rau la capitolul dieta, avand al treilea cel mai mic scor – pe locul doi se afla Estul Mijlociu si Africa de Nord, iar pe primul loc America Latina si Caraibele;
  • Europa Centrala, Europa de Est si Asia Centrala se afla undeva la mijloc cu un scor mediu de 40 intre adulti (aproximativ 43-44) si copii (aproximativ 35);
  • Cel mai bun scor AHEI se gaseste in Asia de Sud – medie intre adulti (aproximativ 48) si copii (aproximativ 45) de aproximativ 46-47 puncte – urmata indeaproape de Africa Sub-Sahariana (aproximativ 43-44) si Asia de Sud si de Sud-Est (aproximativ 38-39 puncte).

Evident, situatia nu este la fel de buna atunci cand privim lucrurile la nivel national. Conform aceluiasi raport, media nationala privind scorul AHEI in Romania (pentru anul 2018) este de aproximativ 28-31 de puncte. Ca de obicei, restul Europei ridica Romania chiar si atunci cand vine vorba de dieta.

De ce sunt dietele celor mai multor tari nesanatoase?

Raportul mentionat poate fi greu de inteles pe alocuri. Totusi, poti observa usor faptul ca principalele elemente care sunt luate in calcul pentru a determina calitatea dietei unei tari sunt legumele si leguminoasele, fructele, cerealele integrale, carnea rosie sau procesata, sarea si mancarea bogata in omega-3 (anume peste, fructe de mare, etc).

O scurta cautare pe Google iti va arata urmatoarele (la nivel global), in privinta elementelor de mai sus:

  • Se recomanda consumul a 126g de cereale integrale pe zi – consumul actual este de 29g;
  • Se recomanda consumul a 25g de nuci si seminte pe zi – consumul actual este de 3g;
  • Se recomanda consumul a 22g de carne rosie pe zi – consumul actual este de 27g;
  • Se recomanda consumul a 3g de sare pe zi – consumul actual este de 6g;
  • Se recomanda consumul a 2.1g de carne procesata pe zi – consumul actual este de 4g.

Pe scurt, consumam mai putin de jumatate din cantitatea zilnica recomandata de produse sanatoase, aferente unei diete optime si practic dublu din cantitatea recomanda de produse care, atunci cand sunt consumate in exces, pot duce la diferite afectiuni, boli si asa mai departe.

Dieta, atat in Romania, cat si la nivel mondial, este cu susul in jos pentru foarte multe persoane.

Tocmai de aceea se recomanda urmarea unei diete sanatoase. Mai exact, chiar si atunci cand vrei sa slabesti, ar trebui sa apelezi la diete care promoveaza un stil de viata sanatos – anume o dieta care poate fi tinuta si dupa ce iti atingi scopul.

Una dintre aceste diete este NUPO – dieta recunoscuta la nivel european si urmata de celebritati, dar mai ales sustinuta de numeroase studii clinice realizate in mod indiviual!