Acasă EVENTS Diferiti, dar impreuna intr-o comunitate mai bine informata. Cum sa le facem...

Diferiti, dar impreuna intr-o comunitate mai bine informata. Cum sa le facem viata mai usoara persoanelor cu dizabilitati

DISTRIBUIȚI

Comunicat de presa 

Diferiti, dar impreuna intr-o comunitate mai bine informata. Cum sa le facem viata mai usoara persoanelor cu dizabilitati

Peste un miliard de oameni au o forma de dizabilitate, ceea ce ii face sa fie cea mai mare dintre minoritatile lumii. Numai in Bucuresti traiesc 64.650 de persoane cu dizabilitati, din care 5.266 copii si 59.384 adulti. Este motivul pentru care Fundatia Copii in Dificultate a gandit un proiect care sa le faca viata mai usoara persoanelor cu dizabilitati.

Proiectul „Diferiti, dar impreuna intr-o comunitate mai bine informata”, finantat de la bugetul local al Municipiului Bucuresti prin bugetul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, a fost lansat marti seara la Palatul Copiilor din Bucuresti, Sala Mica, avandu-i ca invitati speciali pe Andreea Avarvarei si trupa de dans Dinamic.

Cei de la Fundatia CID au ajuns la necesitatea acestui proiect ca urmare a numeroaselor actiuni de asistenta, consiliere si educatie in scoli gimnaziale de masa din sectorul 2, in urma carora au constatat lipsa de informare a elevilor despre existenta copiilor de seama lor care se confrunta cu dificultati de integrare scolara si sociala din cauza dizabilitatii pe care o au. Din aceasta necunoastere, copiii cu dizabilitati ajung sa fie etichetati, marginalizati si uneori agresati de semenii lor.

„Ne propunem sa ii ajutam pe elevi sa inteleaga ce inseamna o deficienta si care sunt nevoile specifice ale copiilor afectati, fara a-i eticheta. Ne dorim cresterea gradului de acceptare si toleranta al elevilor din scolile de masa fata de copiii cu dizabilitati, astfel incat sa constientizeze dificultatile cu care se confrunta, sa creasca nivelul de intelegere si sa ajute la respectarea drepturilor acestora si integrarea lor deplina in comunitate”, declara Lorena Toropoc, de la Fundatia Copii in Dificultate.

Beneficiarii directi sunt copiii si adultii cu diferite tipuri de dizabilitati care locuiesc in Municipiul Bucuresti. Beneficiarii indirecti sunt: 3.600 de elevi din clasele I-VIII de la 18 scoli de masa din Bucuresti, 100 de cadre didactice, 3.600 de parinti ai elevilor prezenti la activitatile de informare si constientizare, 1.500 de persoane care se ocupa de educatia si ingrijirea copiilor cu dizabilitati, 2.000 de persoane din comunitate.

Datorita proiectului, copiii cu diferite tipuri de dizabilitati vor beneficia de o mai buna integrare, imagine pozitiva si toleranta in randul altor copii din cadrul comunitatii langa care traiesc, si anume al elevilor din 18 unitati scolare de masa, parintilor acestora si al cadrelor didactice. De asemenea, copiii si persoanele adulte ce prezinta diferite tipuri de dizabilitati vor beneficia de vizibilitate crescuta a nevoii respectarii drepturilor, respectiv dreptul la parcare.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, persoanele cu dizabilitati sunt mult mai expuse riscului de violenta, stigmatizarii, discriminarii sau ignorarii. Potrivit acelorasi studii, copiii cu dizabilitati sunt de 4 ori mai predispusi la violenta decat ceilalti copii, iar adultii cu dizabilitati de 1,5 ori mai mult decat cei fara. Accesibilitatea si incluziunea sunt drepturi fundamentale recunoscute de Conventia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, gandita sa-i ajute sa traiasca individual si sa participe activ in toate aspectele vietii.

Fundatia Copii in Dificultate asigura si promoveaza accesul la ingrijire si educatie pentru copii cu risc social crescut prin acordarea de servicii sociale integrate de calitate, specializate si personalizate, adaptate nevoilor fiecarui copil avand ca obiectiv dobandirea competentelor necesare integrarii scolare si incluziunii socio-profesionale.

Incepand din anul 2009, Fundatia a dezvoltat parteneriate cu unitati scolare din Bucuresti si judetele Ilfov si Arges in vederea derularii de proiecte ce au ca obiective prevenirea abandonului scolar, imbunatatirea accesului si participarii la educatie ale elevilor din mediul rural, din familii dezavantajate socio-economic, din comunitatea roma si a celor cu dificultati de adaptare socio-scolara.