Acasă INTERVIEWS Interviu Tibi Useriu: „Conteaza sa invatam din trecut si sa fim cea...

Interviu Tibi Useriu: „Conteaza sa invatam din trecut si sa fim cea mai buna versiune a noastra”

DISTRIBUIȚI

Tibi Useriu este marele castigator al cursei 6633 Arctic Ultra, desfasurata pe distanta de 566 de kilometri in apropierea Cercului Polar. Avand o poveste de viata impresionanta, dar si o carte publicata recent, “27 de pasi”, in care povesteste cum a reusit sa isi infrunte demonii si sa isi atinga obiectivele, Tibi Useriu nu se opreste aici. Are planuri de viitor si, asa cum spune in interviul acordat pentru revista The Style Journal, alergarea il ajuta sa elimine tot ce este negativ in jurul sau.

Pregatire pentru cursa 6633 Arctic Ultra

In primul rand, felicitari pentru Ultramaratonul de 566 de kilometri, care s-a desfasurat la temperaturi de -40 de grade Celsius. Cum te-ai pregatit psihic si fizic pentru aceasta cursa?

Am incercat sa imi fac antrenamentele specifice pentru distante lungi si de aclimatizare specifica conditiilor scazute, in masura in care am putut. De asemenea, pregatire psihica prin meditatie.

Ce te-a determinat sa continui cursa, desi medicii ti-au recomandat sa te retragi?

Pentru mine nu a existat gandul de a renunta sau de a ma opri din cursa nici o clipa. Tot ce mi-am dorit a fost sa imi duc cursa la bun sfarsit. Determinarea nu a venit in timpul cursei, aceasta face parte din pregatirea esentiala pentru o cursa si din dorinta de a termina ceea ce mi-am propus.

Tibi Useriu cursa 6633 Arctic Ultra

Care au fost cele mai grele momente in timpul cursei 6633 Arctic Ultra?

Pot sa spun ca cel mai greu moment a fost cand medicii au vrut sa ma opreasca din cursa, din cauza degeraturilor suferite.

Cum te simti cand stii ca esti primul om care castiga de doua ori la rand cursa 6633 Arctic Ultra?

Pentru mine, castigarea celor doua curse de la 6633 Arctic Ultra este o satisfactie pe plan personal. Am reusit pe parcursul acestor doua curse sa ma cunosc si sa ma descopar foarte bine.

Ce te-a determinat sa faci alergare de anduranta, de ce ai vrut sa faci acest pas in viata?

Alergarea, revarsa peste mine o stare noua. Tot ce este negativ, toxic, dureros ramane cumva in urma pasilor mei. Mintea imi urca trepte noi, pana spre aerul unor inaltimi nebanuite la fel cum prinzi termica si parapanta te urca necontrolat.

De ce ai ales sa publici cartea “27 de pasi”, in care ai povestit o parte din viata ta?

In urma cu 4 ani de zile am inceput sa imi notez gandurile si incet am ajuns la punctul in care trebuia sa dau lucrurile pe fata si sa ma cunoasca lumea asa cum sunt eu, cu tot bagajul meu. Asumarea trecutului meu.

Daca ai putea sa dai timpul inapoi, ai schimba ceva?

Nu. Trecutul nu il putem schimba. Conteaza sa invatam din trecut si sa fim cea mai buna versiune a noastra pentru prezent si viitor.

Foarte multe persoane sustin ca esti un om puternic, care a reusit imposibilul, ce sfaturi ai pentru cei care trec prin diferite incercari?

In primul rand trebuie sa uitam trecutul, sa invatam din ceea ce am trait. Sa acceptam ceea ce suntem si sa traim in prezent.

Crezi in destin? Si, daca da, crezi ca acesta poate fi schimbat?

Nu. Fiecare dintre noi putem face in fiecare zi ceva pentru destinul nostru.

Ce ti-a dat putere sa lupti in continuare si sa crezi in visul tau?

Sunt o persoana ambitioasa si perseverenta. Daca imi doresc ceva, lupt cu toata fiinta mea pentru a imi indeplini visul.

Care sunt cele mai importante lectii de viata pe care le-ai invatat?

Sunt cele pe care le-am primit in trecut si care m-au facut sa fiu persoana care sunt in acest moment.

Care crezi ca e cel mai frumos lucru pe care il poti avea in viata?

Sa fii impacat cu tine insuti.

Ce ai vrea sa le comunici oamenilor care te admira si care iti citesc acum cu entuziasm cartea?

Cursa vietii unui om este mai spectaculoasa decat orice film. Poate depasi in inchipuire cel mai nastrusnic scenariu: contine mirari si uimiri, drame ce par insolvabile, rasturnari spectaculoase de situatie, intamplari mici care pot isca adevarate avalanse, rateuri prostesti, rascumparari neasteptate, impacari senine si fericiri ivite aparent din nimic.

Ai si alte planuri de viitor, intentionezi sa participi in continuare la curse de anduranta?

Da, am mai multe planuri. Cursele de anduranta sunt cursele care pe mine ma reprezinta.

Foto: Arhiva personala