Acasă The LIFESTYLE „JAMES CAMERON: POVESTEA STIINTIFICO-FANTANSTICULUI”

„JAMES CAMERON: POVESTEA STIINTIFICO-FANTANSTICULUI”

DISTRIBUIȚI

„JAMES CAMERON: POVESTEA STIINTIFICO-FANTANSTICULUI”

„JAMES CAMERON: POVESTEA
STIINTIFICO-FANTANSTICULUI”

DESCRIERE

„AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction”/„James Cameron: Povestea stiintifico-fantasticului” arunca o privire exclusiva in culisele istoriei unui gen de filme care sta la baza culturii pop contemporane. In fiecare dintre cele 6 parti ale acestei serii-documentar, scenaristul, regizorul si producatorul laureat cu Oscar James Cameron va explora originile science fiction-ului, viziunilor futuriste si fascinatiei noastre pentru lumea SF, prin intermediul interviurilor cu povestitori de renume, vedete si nume ale caror cariere au definit genul acesta de filme, ca: Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith si Sigourney Weaver. Cameron ne poarta intr-o calatorie initiatica menita sa ne ajute sa intelegem de unde provin ideile SF si incotro ne ghideaza ele.
„AMC Visionaries” este o serie-documentar marca AMC, in care artisti de renume ne spun povesti secrete si legende fascinante din culisele lumii lor. Pe langa seria difuzata in primavara aceasta pe AMC, „Istoria secreta a benzilor desenate” (cu Robert Kirkman), postul urmeaza sa mai dea si „AMC Visionaries: Eli Roth’s History of Horror” si „AMC Visionaries: Rap Yearbook.”

EPISOADE

EPISODUL 1: ALIEN LIFE
Science fiction-ul este plin de lumi extraterestre, numai bune de explorat. Ce ne pot invata extraterestrii despre ce inseamna sa fii om?
Extratestrii din alte lumi sunt o marca inregistrata a SF-urilor inca de cand H.G. Wells a popularizat ideea martienilor, in „Razboiul lumilor”. Daca acestia exista ori ba este o intrebare fara raspuns, dar nu putem nega faptul ca omuletii verzi ne-au fascinat si ne-au infricosat de la Wells incoace, de la „Intalnire de gradul trei”, la „Ziua Independentei”. Science fiction-ul a folosit extraterestrii ca o metafora pentru a explora idei puternice despre comunicare, colonizare, politica, putere si modul in care ne comportam intre noi.

EPISODUL 2: SPACE EXPLORATION
Vom calatori vreodata spre stele, asa cum ne imaginam in scenariile SF?
Pentru multi dintre noi, SF-ul si navele spatiale sunt doua fete ale aceleiasi monede. De la H.G. Wells si Jules Verne incoace, calatoria spre stele a fost o tema centrala si o promisiune clara a povestilor SF. Scriitori ca Arthur C. Clarke, Robert Heinlein si Ray Bradbury au plecat de la aceasta idee si au pus bazele unor francize moderne ca „Star Trek” si „Razboiul stelelor”. Ce ne asteapta in spatiu oare si cum ne vor schimba aceste descoperiri?

EPISODUL 3: MONSTERS
De ce ne e frica si de ce ne place atat de mult sentimentul?
Monstrii SF ne permit sa ne exploram ungherele intunecate ale sufletelor – a caror existenta nu prea vrem sa o admitem. Aceste creaturi inspirate de realitate ne reduc temerile (de necunoscut, de a gresi, de cei din jur), transformandu-le in prezente vizibile. Sf-ul a aparut gratie monstrilor: romanul lui Mary Shelley, „Frankenstein” este considerat a fi prima opera care exploreaza stiinta si impactul ei asupra societatii. De la „Godzilla” la „Jurassic Park”, de la „Creatura” la „Stranger Things”, in acest episod exploram cum a folosit science fiction-ul puterea fricii.

EPISODUL 4: DARK FUTURES
Ce se intampla cand vine sfarsitul lumii?
SF-ul este plin de distopii si lumi post-apocaliptice care reflecta fascinatia noastra pentru sfarsitul lumii. Cum va arata acesta? Ne vom da oare seama ca il traim? Si cum am putea supravietui? Aceste intrebari sunt centrale tematicii SF a unui viitor intunecat. Teama de sisteme de guvernamant brutale a creat opere ca „1984” si „Jocurile foamei”, iar imagini ale unei societati prabusite stau la baza unor povesti ca „The Walking Dead”. Si daca avem o apocalipsa, trebuie sa avem si un grup de supravietuitori post-apocaliptici care incearca sa reconstruiasca societatea, pentru ca omenirea e greu de distrus complet.

EPISODUL 5: INTELLIGENT MACHINES
Robotii viitorului – ne vor salva sau ne vor aduce pieirea?
Robotii SF sunt intruchiparea ambulanta a unei idei fascinante: inteligenta artificiala. In ciuda avertismentelor date de Stephen Hawking si Elon Musk, AI-ul ramane o idee care cuprinde, in masuri egale, promisiune si pericol. De la inceputurile SF-ului (ca „Metropolis”), la pietre de hotar ale genului (ca „Terminatorul”) si pana la hituri de box-office (ca „Her”), masinariile inteligente sunt o fantana nesecata de idei. Si pe buna dreptate: aceste tehnologii odinioara distanta si potential periculoase nu mai par atat de indepartate.

EPISODUL 6: TIME TRAVEL
Putem calatori in timp si, daca da, ne putem schimba soarta?
Calatoria in timp este una dintre cele mai tentante idei din science fiction. H.G. Wells a inventat conceptul de masina care poate calatori in timp in „Masina timpului”, iar de atunci scriitorii si autorii de film au explorat posibilitatile, paradoxurile si capcanele acestei idei. Exista oare linii temporale multiple? Ne putem schimba soarta? Sau suntem papusi intr-o linie temporala fixa? De la „Inapoi in viitor”, la „Terminatorul”, acest episod exploreaza aceste idei si raspunde intrebarilor iscate de ele.

BIOGRAFIA ECHIPEI DE PRODUCTIE

JAMES CAMERON (Producator executiv)
James Cameron este un renumit realizator de film si explorator. Ca regizor, scenarist si producator, a stat in spatele unora dintre cele mai memorabile filme ale ultimilor 30 de ani: „Terminatorul”, „Aliens”, „Abisul”, „Terminator 2: Ziua Judecatii”, „Minciuni adevarate”, „Titanic” si „Avatar”. Acesta din urma este pelicula cu cele mai mari incasari din istorie, avand peste 2,7 miliarde de dolari la box-office-ul mondial, depasind anteriorul detinator al recordului – tot un film marca James Camero, „Titanic”, care a detinut acest titlu timp de 12 ani. Peliculele sale au in palmares si numeroase nominalizari si premii: „Titanic” are 14 nominalizari la Oscar (un record) si 11 Oscaruri (tot un record), inclusiv trofee pentru „cel mai bun film” si „cel mai bun regizor”. „Titanic” si „Avatar” au castigat si Globul de Aur la categoriile „cel mai bun film” si „cel mai bun regizor”, iar al doilea film a fost nominalizat la 9 Oscaruri, castigand 3.

In ultimii 17 ani, Cameron a dezvoltat sisteme de filmat 3D revolutionare, pentru film, documentar, evenimente sportive si nu numai. A fost pionierul renasterii acestei tehnologii, care a transformat industria cinematografica in ultimii ani. In plus, a dezvoltat si vehicule, echipament 3D si sisteme de iluminat destinate explorarii oceanelor, la mare adancime. Recent, Cameron a stat in fruntea celei de-a opta expeditii in unele dintre cele mai adanci zone maritime din lume. Asta dupa ce, pe 26 martie 2012, a stabilit recordul pentru cea mai adanca scufundare solo, intr-un vehicul creat de el, in Challenger Deep, cel mai adanc punct cunoscut de pe Terra, la 10.908 metri adancime.
Cameron este Explorator National Geographic si a primit cel mai prestigios premiu marca National Geographic (Medalia Hubbard), dar si medalia Clubului Exploratorilor (acordandu-i-se titlul de Exploratorul Anului).

Cameron este pasionat si de sustenabilitate, creand in acest sens Fundatia Avatar Alliance. Compania lui de productie (Lightstorm Entertainment) a instalat panouri solare pe acoperisurile Sturiourilor Manhattan Beach, pentru a genera energia necesara pentru filmarea continuarilor la „Avatar” (2, 3, 4 si 5, pe care regizorul le filmeaza momentan).

KEN DRUCKERMAN SI BANKS TARVER (Producatori executivi)

Ken Druckerman si Banks Tarver sunt co-fondatorii si co-presedintii companiei de productie TV Left/Right, cu sediul la New York. In ultimii 20 ani, Left/Right a realizat creatii apartinand unei varietati de genuri, de la documentare serioase, la comedii excelente. Printre productiile lor se numara: adaptarea TV a emisiunii radiofonice „This American Life” (premiata cu Emmy), comedia „Odd Mom Out” si seria-documentar „The Circus”.

MARIA WILHELM (Producator executiv)

Maria Wilhelm este presedinte & COO al CAMERON Companies si director executiv al Fundatiei Avatar Alliance. Se ocupa de numeoase initiative comerciale axate pe noile tehnologii si sprijina initiativele sociale axate pe protectia mediului inconjurator. In plus, Wilhelm se ocupa de proiectele TV si de film documenta ale lui James Cameron.

JEFF COOPERMAN (Co-producator executiv)

Jeff Cooperman a petrecut ani buni in lumea satirei inspirate de stiri, lucrand in echipele formatelor „NewsHour”, „TV Nation”, „Dateline NBC” si „The Colbert Report”. Face parte din echipa companiei Left/Right, in cadrul careia a lucrat la proiecte ca „Generation X” (National Geographic) si „The Chain” (MSNBC). Are in palmares Premii Emmy si Peabody.

MIKE MEZAROS (Co-producator executiv)

Mike Mezaros face parte din echipa Left/Right de peste 10 ani si a lucrat la documentare despre nume ca Einstein, Jefferson, Lincoln si Iisus. A fost co-producator executiv al proiectelor „Lost History” (H2) si „America’s 9/11 Flag: Rise from the Ashes” (History), si a lucrat la productia „15 Septembers Later”, realizata cu ocazia aniversarii a 15 ani de la atacurile de pe 11 septembrie 2001.