Acasă The WELLNESS Premiera in medicina din Romania. Se lanseaza Programul Stomacare, care le ofera...

Premiera in medicina din Romania. Se lanseaza Programul Stomacare, care le ofera asistentelor competente in Stomaterapie

DISTRIBUIȚI

Comunicat de presaPremiera in medicina din Romania. Se lanseaza Programul Stomacare, care le ofera asistentelor competente in Stomaterapie

Sansa de a beneficia de ingrijire la nivelul standardelor internationale pentru pacientii care au fost operati de cancer de colon.

Acest lucru va fi posibil datorita Programului Stomacare, care va fi lansat pe 22 februarie si care isi propune sa creeze un corp al asistentelor cu competente in Stomaterapie. Peste 60 de asistente, din peste 30 de unitati medicale, vor beneficia de pregatire specializata in cadrul primul Curs de Pregatire destinat asistentelor care lucreaza cu pacienti operati cu stoma.

Programul, care este creditat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali din Romania, se desfasoara in contextul in care in Romania nu exista specializarea de stomaterapeut, in timp ce, la nivelul Uniunii Europene, aceasta specializare este intalnita in peste 20 de tari. Cea mai buna situatie se inregistreaza in Germania, unde sunt 700 de asistenti medicali specializati in stomaterapie. Numarul cazurilor de cancer de colon inregistrate in Romania s-a triplat in ultimii 25 de ani, ajungandu-se ca in fiecare an sa fie operati de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienti noi.

In Romania, 6 din 10 pacienti cu colostomie ajung ca, la 2-3 saptamani de la spitalizare, sa aiba iritatii si inflamatii asupra stomei, ceea ce duce la scaderea calitatii vietii, izolare sociala si dificultati foarte mari in readaptarea la viata de zi cu zi. Aceeasi problema este intalnita si la 9 din 10 pacienti cu ileostomie. In acest context, Programul Stomacare este primul proiect de educare si informare in vederea ingrijirii stomelor si a cresterii calitatii vietii pacientului stomizat, si are ca scop pregatirea asistentelor pentru a oferi o ingrijire specializata si corecta pacientilor cu stoma.

stomacare

„Prin Programul Stomacare ne propunem sa cream un Corp al Asistentelor Profesioniste cu Competente in Stomaterapie, care sa constituie nucleul ingrijirii profesioniste a pacientilor care au trecut printr-o rezectie de intestin si scoaterea acestuia la piele, in urma unui cancer colorectal sau boli inflamatorii intestinale si sunt nevoiti sa traiasca cu o stoma. Un alt aspect exptrem de important al acestui program este faptul ca, timp de un an de zile, 5.000 de pacientii vor fi inclusi intr-un studiu de viata , iar la final vom avea informatii clare despre cum vom putea trece la urmatorul nivel in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii lor”, declara Andra Stoian, manager de proiect Stomacare.

Programul va fi lansat in perioada 22-23 februarie 2019, cand va avea loc la Hotel Marshal Garden, Sala Panorama, Bucuresti, primul Curs de pregatire destinat asistentelor care lucreaza cel mai des cu pacienti operati cu stoma. Cursul presupune un training specializat pe care il vor primi asistentele si isi propune sa fie un prim pas spre a defini standardele in stomaterapie in Romania. Prin Programul Stomacare, organizatorii vor sa creeze un Corp al Asistentelor cu Competente in Stomaterapie, care sa devina, la randul lor, formatori pentru celelalte asistente care isi doresc aceasta specializare. Asistentele cu competente in stomaterapie sunt cele care pregatesc pacientul pentru operatie, ii ofera prima ingrijire si invata pacientul si apartinatorii cum sa ingrijeasca corect tegumentul.

Programul Stomacare pune in centrul sistemului pacientul, care trebuie tratat cu transparenta si informat complet asupra ceea ce urmeaza sa i se intample si a metodelor prin care isi poate imbunatati calitatea vietii. Principiul de baza este respectarea demnitatii acestuia si a tuturor drepturilor sale. Prin aplicarea acestui program, organizatorii isi propun cresterea accesului la servicii de sanatate de baza pentru toti pacientii cu stoma, in special pentru cei vulnerabili si dezavantajati si imbunatatirea continua a calitatii serviciilor furnizate de catre persoanele/entitatile care intra in contact cu pacientul cu stoma.

In acest scop, ca prim pas se urmareste formarea adecvata si responsabilizarea personalului medical prin comunicarea standardelor de ingrijire in stomaterapie si sedimentarea atitudinii si comportamentului profesionist si etic fata de pacient.

In total, in tara noastra sunt peste 20.000 de persoane care au depasit cancerul colorectal sau o boala inflamatorie intestinala. Cei mai multi nu primesc tratamentul corespunzator. Unul dintre motive este acela ca in Romania nu exista specializarea de stomaterapeut, asa cum se intampla in peste 20 de tari din Uuniunea Europeana.

Programul Stomacare este organizat de Medical Express si este creditat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali din Romania. Cu o experienta de 20 de ani pe piata medicala din Romania, Medical Express este una dintre cele mai importante companii distribuitoare de produse si dispozitive medicale din Romania.

Text si foto: PR