Acasă The CAREER Ai primit o oferta de munca? Afla cum sa-ti negociezi salariul!

Ai primit o oferta de munca? Afla cum sa-ti negociezi salariul!

DISTRIBUIȚI

Ai primit o oferta de munca? Afla cum sa-ti negociezi salariul!

Ai trecut cu succes de toate etapele unui interviu de angajare, iar acum intregul efort iti este apreciat si esti in punctul in care urmeaza sa iti negociezi salariul? Ai putea crede ca totul este in avantajul tau, insa inca nu este momentul sa culegi laurii. Negocierea salariului este la fel de importanta precum interviul, ceea ce inseamna ca este esential sa stii cateva reguli, astfel incat sa obtii suma dorita.

Foto: rawpixel

Foarte multe companii au deja un salariu stabilit si un pachet de beneficii pentru fiecare post in parte, insa negocierea este esentiala in continuare. Nu trebuie sa accepti prima oferta si nici nu este recomandat sa dezvalui ce beneficii si ce salariu ai avut in cadrul altor companii.

Mai mult decat atat, daca vrei sa iti cresti considerabil veniturile, este important sa stii sa iti apreciezi calitatile pe care le ai si sa stii cum sa-ti negociezi salariul.

Chiar daca pentru job-ul pentru care ai aplicat exista o oferta salariala stricta, sunt cateva metode care te vor ajuta sa maresti plafonul.

Inainte sa iti negociezi salariul, afla ca este important sa ai o atitudine relaxata in momentul in care discuti acest subiect. Este foarte important si modul in care ceri o alta ofera salariala, cat si modul in care iti structurezi argumentele.

Cum sa-ti negociezi salariul – ce trebuie sa faci

Informeaza-te inainte sa ceri mai multi bani

Inainte sa discuti despre salariul pe care il vrei sau despre beneficii, este important sa te documentezi foarte bine. Astfel, este important sa afli ce salarii sunt in firma respectiva, dar si ce salarii sunt oferite pe piata muncii pentru posturi similare. Mai mult decat atat, este important sa stii care e salariul minim pe economie, cat si ce oferte salariale sunt specifice zonei, pozitiei sau domeniului in care vrei sa iti desfasori activitatea profesionala. Din moment ce esti bine informat, cu siguranta iti va fi mult mai usor sa-ti negociezi salariul.

Fii vag in ceea ce priveste salariul anterior sau asteptarile financiare

Daca in trecut angajatorii isi intrebau candidatii ce salarii au avut in cadrul altor companii sau ce asteptari financiare au, in ziua de azi aceasta intrebare este mai mult decat ciudata si chiar este recomandat sa fie evitata. Mai mult decat atat, sunt tari in care astfel de intrebari sunt interzise prin lege, candidatul avand dreptul sa pastreze confidentiale informatiile legate de veniturile sale anterioare. Cu toate acestea, daca in timpul negocierii ti se adreseaza astfel de intrebari, este indicat sa fii cat mai vag in exprimare. Poti sa oferi cateva informatii orientative, astfel incat conversatia sa poata continua intr-un mod cat mai firesc.

Nu accepta prima oferta salariala

Chiar daca esti foarte bine informat sau ai stiut sa punctezi cateva detalii esentiale, nu este recomandat sa accepti prima oferta salariala. Oricat de mult iti doresti un anumit job, afla ca nu e in avantajul tau, din punct de vedere profesional, sa fii de acord cu orice suma. Daca tu nu iti cunosti valoarea si nu iti apreciezi capacitatile pe care le ai, atunci in mod sigur nici angajatorul nu iti va oferi un salariu pe masura asteptarilor tale. Mai mult decat atat, prima oferta poate fi o capcana, deoarece cele mai multe companii se asteapta ca un candidat sa refuze in prima faza salariul oferit, mai ales ca acesta este, de obicei, mai mic decat ceea ce pot sa ofere.

Astfel, daca acccepti prima oferta salariala, sunt sanse foarte mari ca pe viitor sa regreti aceasta decizie, sa nu te simti apreciat sau sa consideri ca munca pe care o depui nu este platita suficient.

Nu te grabi sa oferi un raspuns

Poate ca esti nerabdator sa lucrezi intr-o noua companie sau sa iti cunosti noii colegi, insa nu te grabi sa oferi un raspuns. Spune-i angajatorului ca apreciezi oferta salariala si ca urmeaza sa revii cu un raspuns in cel mai scurt timp posibil. Este o decizie absolut normala, asa ca nu trebuie sa iti faci griji. Chiar daca oferta este mai mult decat una generoasa, tot este recomandat sa mai astepti cateva zile pana cand vei oferi un raspuns final. Profita de timpul pe care il ai la dispozitie pentru a analiza mai bine salariul si beneficiile. Ai incredere, aceasta decizie va fi in avantajul tau pe termen lung.

Ai cerut un salariu mai mare? Argumenteaza!

Toata lumea are nevoie de bani, asa ca nu este iesit din comun sa ceri un salariu mai mare. Cu toate acestea, indiferent care sunt motivele pentru care vrei sa castigi mai multi bani, este bine sa argumentezi. In niciun caz nu este recomandat sa spui ca ai facturi de platit, ca ai rata la banca sau ca ai copii mici acasa, deoarece cu toate aceste situatii ne confruntam cu totii. Daca vrei sa faci o impresie buna, este recomandat sa mizezi pe experienta pe care o ai in domeniul respectiv, sa spui ce te recomanda pentru job-ul respectiv si care sunt beneficiile pe care le poti aduce firmei. Oricat de neplacut suna, angajatorul vrea sa stie ce contributii aduci in cadrul firmei, nu ce probleme ai in viata personala.

Tu stii cum sa negociezi un salariu?

Citeste si: Obiceiuri ale oamenilor de succes. Cum reusesc sa fie mai eficienti

Sursa: www.artofmanliness.com

Foto: unsplash.com