Pe Alexandru Ion il stii din serialul de comedie de la ProTV „Atletico Textila”, unde il interpreteaza pe fotbalistul Adrian. Insa Alexandru Ion este si unul dintre fondatorii Festivalului National de Teatru Tanar Ideo Ideis de la Alexandria si joaca pe scena Godot Café Teatru sau la Teatrul Act. De-a lungul timpului, a aparut in mai multe clipuri publicitare, a jucat in cateva scurtmetraje si a avut scurte aparitii in filme precum „Portretul luptatorului la tinerete”, „Micul spartan si Chosen”.
Iar astazi, desi se afla in vacanta cu iubita lui Flavia („Neata cu Razvan si Dani”), a avut amabilitatea de a-si face timp pentru a ne raspunde la cateva intrebari referitoare la vestimentatia barbatilor romani, dar si a lui proprie.
In meseria ta cat de mult conteaza stilul vestimentar?
In ceea ce priveste desfasurarea propriu zisa a meseriei, stilul vestimentar conteaza enorm dar nu e sub controlul meu. Indiferent ca e vorba de un spectacol de teatru, film sau proiect de televiziune nu eu hotarasc ce voi purta ci mai degraba stilistul, regizorul, producatorul, dupa caz. Daca nu ne referim la desfasurarea propriu-zisa ci la interactiunile generale, lucrurile nu au neaparat un caracter spectaculos si se intampla la fel ca in alte meserii care presupun interactiunea cu multi oameni. Cu amendamentul ca am libertatea sa ma imbrac comod foarte des.
Cum ai descrie stilul tau vestimentar?
Casual. Imi place foarte tare sa ma imbrac comod. Asta-i punctul din care plec de fiecare data. Nu-mi plac hainele „tipatoare” si nu port niciodata haine pe care sa scrie ceva (fac asta doar in cazul in care cuvintele respective inseamna ceva pentru mine). Incerc sa adopt un stil curat si simplu, fara derapaje. Din ratiuni de eficienta ma atrage in mod real „stilul Mark Zuckerberg” care presupune sa te imbraci la fel in fiecare zi, dar nu ma vad totusi in stare sa-l adopt. Inca.
Prin natura job-ului tau intri in contact cu multi oameni. Cum apreciezi tu alegerile vestimentare pe care le fac barbatii romani?
Senzatia mea este ca numarul barbatilor care se imbraca bine e considerabil mai mic decat cel al femeilor care se imbraca bine. Sunt insa momente in care vad stiluri/tinute care imi plac la barbatii din jurul meu. Cand vad ceva care-mi place, „fur” fara scrupule.
Din toamna, in ce proiecte te putem urmari: in televiziune/teatru/cinema?
Ma puteti vedea in „The History Boys” la Teatrul Excelsior,”Cine iubeste plateste” la Godot Cafe Teatru, „Familia Tot” la Centrul Cultural Nicolae Balcescu (presupunand ca lucrurile reintra in normalitate acolo). Ma puteti vedea si intr-un spectacol care imi e foarte drag pentru ca in afara faptului ca joc in el, l-am co-produs si am facut asistenta de regie. Mai mult decat atat in distributie se regasesc oameni apropiati, atat mie cat si festivalului Ideo Ideis – Marcel Iures, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Mircea Postelnicu si Vladimir Purdel. Spectacolul se numeste Vanilla Skype, e scris si regizat de Catalin Stefanescu si se joaca la Teatrul Act.
De asemenea ma puteti vedea in sezonul doi al noului serial ProTv – Atletico Textila alaturi de o super echipa si la propriu si la figurat.
Cum deosebesti un barbat bine imbracat de unul necizelat stilistic, sa spunem? Care sunt criteriile care conteaza?
N-as putea spune ca am studiat atent domeniul asta sau ca am repere solide. Reactionez mai degraba intr-un mod bazat pe impresii si gusturi personale. Pot sa spun ca nu-mi plac culorile tipatoare (mai ales daca-s mai multe in acelasi timp), lucrurile sclipicioase si hainele cu numele brandului scris cat mai mare. Mai cred ca e foarte important sa evaluezi rezonabil contextul si sa alegi in consecinta ce urmeaza sa imbraci.
Care este cel mai ciudat obiect vestimentar pe care l-ai purtat, si de ce?
Pe scena sau in fata camerelor am purtat lucruri foarte ciudate. De exemplu, am purtat intr-un spectacol o rochie de mireasa supra-dimensionata, la pachet cu o peruca Victoriana, la fel de supra-dimensionata si ochelari roz bon-bon.
In viata de zi cu zi insa, n-am nimic spectaculos de povestit. Cand meseria pe care o faci presupune sa te costumezi constant, nu iti mai vine sa te costumezi si-n viata de zi cu zi.
In ce te simti tu cel mai bine imbracat?
In haine comode, simple, uni si facute din materiale de calitate. Daca-s si facute politically correct atunci e perfect. Combinatia conversi, blugi si un tricou alb e deseori castigatoare.
Cum vezi noua generatie masculina, din Romania, din punct de vedere stilistic?
Variata si relaxata. Si tare pestrita pe alocuri. Cred ca sunt destul de multe „celule” unde domina cultul epatarii si al opulentei de prost gust, dar per total senzatia mea e ca barbatii devin din ce in ce mai preocupati de aspectul stilistic.
Ce ai recomanda pentru un look casual de impact?
Cum spuneam mai sus – conversi, blugi si un tricou alb. Cred insa ca-i greu cu retete aici. Dupa parerea mea lucrurile depind mult de conformatia corpului, nuanta pielii si a parului si de acceptiunea fiecaruia asupra cuvantului „casual”. In plus, e tare important, cred eu, sa te simti cat mai in confort. Daca esti imbracat in haine care sunt bine alese dar nu te simti confortabil, lucrul asta o sa se simta.
De unde obisnuiesti sa iti cumperi haine, de la creatori autohtoni sau mizezi mai mult pe cei de peste granite?
Daca ne referim la tara de provenienta a brandurilor care fac hainele, atunci cred ca mai mult de 95% din hainele pe care le am sunt din strainatate, indiferent ca au fost cumparate din magazine din Romania sau din alte tari. N-as putea spune ca am un „program” in sensul asta si nici ca urmaresc anumiti creatori, fie romani sau straini.
Cum definesti eleganta?
Pfuu. Complicat de raspuns. Cred ca eleganta functioneaza pe acelasi principiu ca frumusetea. Cel cu „frumusetea e in ochii privitorului”. Asa si-aici. Lucrurile sunt foarte subiective. Personal, asociez eleganta cu manierele, cu bunul simt si cu comportamentul empatic. Cred ca eleganta tine mai mult de spirit decat de material. Sunt oameni care sunt eleganti indiferent de ce poarta.
Ce inseamna masculinitate, in opinia ta?
Asociez foarte tare masculinitatea cu determinarea, cultura, eleganta (asa cum am descris-o mai sus) si mai putin, spre deloc, cu hainele. Asta daca sondam in zona umana a lucrurilor.
Flavia, iubita ta, te indruma stilistic sau te lasa doar pe tine sa porti ce consideri ca ti se potriveste cel mai bine?
Cred ca discutam despre lucrurile pe care le purtam asa cum o face orice alt cuplu. Comunicarea e parte integranta a oricarei relatii si e natural sa existe pe orice plan.
Consideri ca fashion-ul influenteaza societatea?
Cred ca o influenteaza in masura in care industria de fashion este o parte extrem de importanta a culturii consumeriste in care traim cu totii. E o parte care, din nefericire, creeaza la nivel mondial contexte in care se intampla abuzuri grave atat la nivel de conditii de munca si exploatare umana cat si in privinta proceselor si procedeelor de obtinere a materialelor din care sunt facute hainele.
O alta influenta majora cred ca tine de tipul de asteptari si aspiratii pe care le seteaza pentru toata lumea. Marketingul din industria de fashion este agresiv, omniprezent si creeaza niste miraje care, in anumite cazuri, intorc privirea de la lucruri cu adevarat importante.
Sursa foto: arhiva personala