Acasă Blog Posts Ce haine să porți afară ca să te protejezi de Coronavirus

Ce haine să porți afară ca să te protejezi de Coronavirus

DISTRIBUIȚI

Nu există nici o întrebare greșită legată de COVID-19, de ceva timp mă tot gândesc la o singură întrebare: ce haine e indicat să purtăm când ieșim la cumpăraturi?  Oare virusul interacționează diferit cu diverse materiale? Ar trebui să mă schimb după ce plec și mă întorc acasă? Așa că am vorbit cu experți în sănătate care studiază boala pentru a afla.

Este posibil ca virusul să fie transmis prin hainele noastre?

Răspunsul scurt: probabil nu. „Nu există date care să sugereze că poți fi infectat direct prin hainele tale”, spune dr. Jill Weatherhead, profesor asistent de pediatrie specializat în medicină tropicală și boli infecțioase la Baylor College of Medicine.

Răspunsul lung este că nu există încă o cercetare concretă cu privire la cât timp poate supraviețui coronavirusul pe cămășile, pantalonii sau adidașii noștri, dar se pot face unele precizări. Testele au descoperit că virusul poate supraviețui pe „suprafețe neporoase”, cum ar fi hârtie sau carton, timp de 24 de ore, și pe plastic și oțel până la trei zile. Însă hainele sunt o suprafață „poroasă”. „Interacțiunile din aceste fibre ar înrăutăți [pentru transportul virusului] decât cartonul”, spune dr. Philip Tierno, un microbiolog de la NYU Langone Health.

Dr. Weatherhead clarifică faptul că, deși un astfel de scenariu este de conceput, este foarte puțin probabil să fii infectat din cauza hainelor pe care le porți. “Este posibil ca dacă hainele dvs. sunt contaminate cu virusul și atingeți zona contaminată a hainelor cu mâna și apoi atingeți gura, nasul sau ochii, puteți fi infectat cu virusul.  Cu toate acestea, este puțin probabil să fie un mod comun de transmitere decât dacă sunteți în zone cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății.

Este mai probabil ca virusul să trăiască pe diferite materiale?

Dr. Tierno spune că nu există date care să spună sigur dacă virusul va trăi mai mult pe sacoul tău de nailon sau pe cămașa de bumbac. Cu toate acestea, „poți specula”, spune dr. Tierno. „Ați putea vedea [virusul] mai ușor în ceva absorbant, cum ar fi bumbacul, la fel și cu raionul de viscoză.” Chiar și așa, îmbrăcămintea din bumbac nu este o metodă foarte eficientă pentru răspândirea virusului.

Dacă trebuie să ies afară, trebuie să mă schimb din hainele pe care le port și să le spăl când ajung acasă?

Experții cu care am vorbit au fost de acord cu toți asupra acestui subiect: „Acest lucru pare inutil”, spune Dr. Anthony Fehr, profesor asistent la Departamentul de biociențe moleculare al Universității din Kansas, care a studiat coronavirusurile din 2012. Cu toate acestea, există circumstanțe atenuante. Fehr explică faptul că, dacă, din anumite motive, „frecați sau atingeți multe suprafețe cu hainele”, ar trebui să vă schimbați. Medicii și cei care lucrează în asistență medicală sunt alte excepții evidente. În plus, oricum ar trebui să aveți haine doar pentru acasă.

Este mai sigur să ating suprafețele cu mânecile decât cu mâinile mele?

De la izbucnirea coronavirusului, mi-am tras mâneca peste mâini pentru a atinge butoanele liftului, butoanele de mâncare și a accepta pachetele. Logica mea aparent etanșă: dacă virusul se transmite cel mai ușor punându-mi mâinile pe față, aceasta este o modalitate de a împiedica mâinile mele să intre în contact cu virusul în primul rând. Gândirea mea … a fost greșită. „Nu este un lucru inteligent de făcut”, spune dr. Tierno. „Este mai bine să folosiți mâinile și apoi să le spălați.” (Pe lângă sănătatea ta, Dr. Tierno este îngrijorat și de hainele tale: „Îți smulgi materialul”, spune el, „vei avea mâneci care arată bizar”.)

De fapt, dacă v-ați folosit mânecile ca scuturi de protecție, atunci luați în considerare sfaturile de mai sus pentru a vă spăla hainele. „Dacă vă acoperiți mâinile cu mânecile atunci când sunteți în public, trebuie să evitați să vă atingeți fața cu mânecă și să evitați să atingeți alte suprafețe cu mânecile,” Dr. Weatherhead spune. „În plus, la întoarcerea acasă aceste materiale vestimentare trebuie spălate imediat.” Cele mai bune îndrumări, sunt și cele pe care le-am auzit și repetat de câteva săptămâni: cea mai bună metodă de a face față coronavirusului este să rămâi înăuntru, la distanță socială când ești la cumpărături, și spălați-vă mâinile cât mai des.

 

 

Sursa: https://www.gq.com/