Acasă Blog Posts Cori Gramescu, nutritionist si antrenor de pilates dezvaluie 10 metode prin care...

Cori Gramescu, nutritionist si antrenor de pilates dezvaluie 10 metode prin care puteti arde zilnic mai multe calorii

DISTRIBUIȚI

Odata cu evolutia uimitoare a tehnologiei si aparitia ceasurilor inteligente, tot mai multi oameni cauta cele mai bune modalitati de a arde calorii si de a ramane in forma. Este stiut si demonstrat faptul ca procesul de slabire se bazeaza pe deficit caloric – adica implica atat un numar mai redus de calorii pe care le ingeram zilnic, cat si un program riguros de exercitii fizice si miscare, in general. Cu toate acestea, a face acelasi lucru din nou si din nou, pentru a arde acele calorii, poate deveni plictisitor si ne poate face sa ne pierdem motivatia.

Ardem calorii in mod constant, indiferent ca stam la birou, in picioare, mergem sau dormim. Dar fiind mai activi putem arde mai multe calorii, pentru ca orice tip de activitate fizica foloseste energie. Cu cat activitatea necesita mai mult efort, cu atat vom arde mai multe calorii. Chiar si atunci cand ne agitam ardem mai multe calorii decat atunci cand stam nemiscati.

Stiati ca puteti arde zilnic un numar mult mai mare de calorii fara a pasi pe o banda de alergare? Cori Gramescu, nutritionist si antrenor de pilates dezvaluie 10 metode simple prin care puteti arde mai multe calorii in fiecare zi.

„O calorie este o unitate care masoara energia si este folosita pentru a evalua energia stocata in alimente si bauturi. Kilocaloriile sau caloriile „mari” sunt cunoscute drept calorii din alimente. Desi caloriile pot fi un cuvant infricosator pentru cei care incearca sa le numere pentru a pierde in greutate, avem zilnic nevoie de un numar minim de calorii din alimentele pe care le consumam pentru a ne mentine metabolismul activ si corpul sanatos. Atunci cand in mod regulat mancam un numar foarte mare de calorii, care depasesc nevoile corpului nostru in mod sistematic, putem ajunge sa dezvoltam obezitate, boli cardiovasculare, diabet tip II, hipertensiune arteriala si multe altele, dar si consumul prea mic de mancare poate duce la o cantitate insuficienta de nutrienti si energie, probleme hormonale precum si stres psihologic. De asemenea, este important sa stiti ca nu numai cantitatea, ci si calitatea surselor alimentare din care provin caloriile au un impact semnificativ asupra intregului organism. Cum “ardem” caloriile?

Corpul nostru consuma energie in fiecare secunda. Cea mai mare parte a energiei de care avem nevoie zilnic se numeste rata metabolica bazala si este alocata proceselor vitale pentru supravietuirea organismului – respiratie, transport celular, transmiterea impulsurilor nervoase, circulatia sangelui si contractia cardiaca. Aceasta este rata metabolica bazala, reprezinta 60-70% din totalul consumului nostru de energie zilnic, este determinata genetic si nu poate fi influentata in mod voluntar. Cand digeram si absorbim alimentele pe care le mancam, consumam de asemenea energie. Cu cat mancam mai multe alimente integrale, bogate in proteine si fibre, cu atat consumam mai multa energie in procesul de digestie. Undeva in jur de 5-10% din caloriile noastre zilnice sunt cheltuite pentru a absorbi nutrientii de care avem nevoie. Inca 5-10% din energia pe care o consumam este directionata mentinereii constante a temperaturii corpului, iar restul de 20-30% din energie este alocata muschilor scheletici. Cand stam, cand mergem, cand facem sport, muschii nostri consuma energie. De aceea, cu cat avem o masa musculara mai mare, cu atat consumam mai multa energie si avem un metabolism mai activ.

Activitatea fizica este, de asemenea, un factor determinant in numarul de calorii arse zilnic, deoarece corpul foloseste mai multa energie in timpul exercitiilor fizice, ceea ce inseamna mai multe calorii arse. Activitatea fizica nu numai ca arde caloriile in timp ce ne miscam, dar are loc chiar si mult timp dupa aceea, in timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de efect metabolic al sportului – corpul consuma mai multa energie in urma efortului fizic intens (consum excesiv de oxigen dupa exercitiu, EPOC). Asadar, dupa activitatea fizica, s-ar putea sa va confruntati cu EPOC, care este cresterea consumului de energie in repaus, pe masura ce corpul lucreaza pentru a restabili glicogenul muscular si a reconstrui proteinele musculare care ar fi putut fi deteriorate in timpul exercitiilor fizice.”, explica Cori Gramescu.

Numarul de calorii pe care il ardem in timpul exercitiilor fizice depinde de factori precum dimensiunea corpului, sexul si cantitatea de masa musculara. Mersul intr-un ritm moderat arde mai multe calorii decat statul in picioare, respectiv 324 de calorii fata de 186 de calorii si mersul vioi arde mai multe calorii decat mersul cu ritm moderat, respectiv 371 de calorii fata de 324 de calorii.

„Alimentele preambalate, masinile de tuns iarba, orice alte device-uri nou aparute, sunt toate inventii grozave care ne ajuta sa economisim timp. Dar pe masura ce lucrurile devin mai usoare, devine mai greu sa echilibram caloriile pe care le consumam cu energia pe care o folosim. Gatitul de la zero, curatenia in casa, chiar si spalatul masinii, toate ne fac sa ne miscam. Si cu cat ne miscam mai mult, cu atat ardem mai multe calorii si vom fi mai sanatosi. Cautati modalitati de a fi mai activi in fiecare zi. Chiar si schimbarile mici, cum ar fi statul in picioare atunci cand vorbim la telefon, pot arde pana la 100 de calorii pe zi sau mai mult. Iata cateva sugestii pe care le puteti adopta si desigur combina pentru a arde un numar mai mare de calorii.”

10 metode prin care puteti arde zilnic mai multe calorii

1. Gatiti – Alocati-va 40 de minute pentru a pregati masa si inainte de a servi cina sanatoasa veti avea deja 128 de calorii in minus!

2. Stati in picioare atunci cand vorbiti la telefon – Pentru a arde si mai multe calorii, miscati-va in timp ce vorbiti la telefon. „Daca aveti o slujba la birou, incercati pe cat posibil sa petreceti o parte a zilei stand in picioare in timp ce lucrati. S-a demonstrat ca stand in picioare ardem mai multe calorii decat stand asezat, respectiv 186 de calorii fata de 139 de calorii. Pune-ti teleconferinta de dimineata pe difuzor (sau folositi un set de casti) si plimbati-va in jurul biroului sau prin birou in timpul apelului de 35 de minute pentru mai arde 100 de calorii inainte de a inchide. Faceti o regula ca de fiecare data cand suna telefonul, sa mergeti in timp ce vorbiti. Patru conversatii de 10 minute mai tarziu, ati ars 100 de calorii!.”, recomanda Cori Gramescu.

3. Dansati – Dansand veti scapa rapid de 107 calorii in doar 20 de minute si va veti elibera de stres.

4. Urcati scarile si mergeti mai mult pe jos – „Parcati la cel mai indepartat capat al parcarii; mergeti la baia din celalalt capat al etajului; coborati din autobuz sau metrou cu cateva statii inainte si mergeti pe jos tot restul drumului si desigur renuntati la lift si urcati pe scari cateva etaje. Urcatul scarilor este una dintre cele mai usoare activitati pe care le puteti face pentru a arde calorii, fara a merge la o sala de sport. Doar 15 minute de mers din intreaga zi de lucru, poate insemna 116 calorii consumate. Cautati mereu modalitati in care puteti opta pentru mai mult mers pe jos.”

5. Shopping – Petreceti 30 de minute cautand prin rafturi si incercand articole din mall sau din magazinul preferat pentru a arde cel putin 100 de calorii. Daca mergeti la supermaket, alegeti un cos in loc de un carucior si astfel in vizita de 30 de minute, veti mai “scapa” de inca 100 de calorii.

6. Radeti mai mult! – Unele studii arata ca petrecerea a cel putin 20 de minute din zi razand, va ajuta sa scapati de 100 de calorii si sa va imbunatatiti starea de spirit!

7. Exercitii intense – Integrarea sesiunilor scurte, intense de antrenament cu intervale de odihna poate stimula metabolismul si creste arderea calorica chiar si dupa incheierea antrenamentului.

8. Pauze mici si dese – „In loc sa beti o cafea dupa-amiaza, profitati de putin aer proaspat si relaxati-va, pentru a creste nivelul de energie si pentru a arde calorii. Alergarea usoara pe loc pentru doar 10 minute va ajuta sa consumati aproximativ 107 de calorii si va elibereaza de frustrare si furie.”, recomanda Cori Gramescu.

9. Curatenie – „Alocati-va 25 de minute pentru curatarea baii din casa si va veti lua ramas bun de la 107 de calorii. Daca vreti sa curatati si bucataria sau sa faceti curat in living, in doar 15 minute veti elimina alte 115 de calorii. Aspirati timp de 35 de minute pentru a elimina 100 de calorii in plus, iar daca vreti sa ardeti mai multe calorii, puneti si muzica de dans preferata si la veti avea un numar dublu de calorii consumate”.

10. Cititi – O carte buna face bine atat la minte cat si la trup. Pentru a arde 100 de calorii, petreceti 65 de minute citind!.
Adoptarea acestor practici in viata de zi cu zi poate contribui semnificativ la activarea metabolismului si la mentinerea unui stil de viata sanatos. In plus, dezvoltarea unor obiceiuri durabile de alimentatie si exercitii fizice este aproape intotdeauna cea mai buna strategie pentru sanatate si pierderea in greutate pe termen lung.

Despre Cori Gramescu
Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Prima sa carte – “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp” este o poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii.

Cori Gramescu este omul care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat. Cori interactioneaza zilnic cu mii de femei dornice sa descopere secretele unui trup sanatos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla raspunsuri la intrebari despre mancare, sport, retete, obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul afecteaza digestia sau despre cum pot pune capat mancatului emotional.