Acasă The WELLNESS Dr. Gabriel Mitulescu, Institutul Clinic Fundeni: Viata pacientilor cu stoma este infioratoare....

Dr. Gabriel Mitulescu, Institutul Clinic Fundeni: Viata pacientilor cu stoma este infioratoare. Suntem in urma cu 30-40 de ani fata de tarile civilizate

DISTRIBUIȚI

Comunicat de presa 

Pacientii cu stoma au la dispozitie o linie directa pentru consilierea gratuita si imediata

Cei 25.000 de pacienti romani cu stome sunt nevoiti sa experimenteze unele dintre cele mai neplacute situatii, pentru ca, spun specialistii, Romania se afla cu 30-40 de ani in urma tarilor civilizate la capitolul ingrijire in cazul acestor pacienti. Tocmai in sprijinul lor a fost lansat Programul Stomacare, creditat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali din Romania, prin care se urmareste profesionalizarea asistentilor medicali care intentioneaza sa obtina specializarea de stomaterapeut. La primul curs de stomaterapie din cadrul Programului Stomacare, care a avut loc in Bucuresti, au participat peste 80 de asistente recomandate de cele peste 40 de unitati medicale partenere, manageri de spitale, medici, psihologi, reprezentanti ai pacientilor.

Un alt aspect extrem de important al acestui program este faptul ca, timp de un an de zile, 5.000 de pacienti vor fi inclusi intr-un studiu de viata, iar la final vor exista informatii despre cum se va putea trece la urmatorul nivel in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

„Ma bucur ca s-au alaturat Proiectului Stomacare atat de multi profesionisti. Putem spune ca Bordul Profesionistilor in Stomaterapie prinde contur si suntem nerabdatori sa mergem cu programe de training si studii de cercetare a calitatii vietii pacientului in unitatile medicale din toata tara, a declarat Andra Stoian, manager de proiect”, Programul Stomacare.

Dr. Gabriel Mitulescu

Inca din debutul conferintei de lansare a Programului Stomacare, Dr. Gabriel Mitulescu, medic chirurg, Centrul de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni, a atras atentia asupra importantei pe care o are asistenta medicala in ingrijirea pacientilor cu stome:
„Viata pacientilor cu stoma este infioratoare. Au nevoie de o ingrijire cu totul speciala pentru a avea o calitate a vietii ridicata. Eu fac multa chirurgie pelvina si, de multe ori, operatia se incheie cu doua stome. In America, pentru a face astfel de operatii, trebuie sa ai acceptul pacientului. Iar aceasta se poate realiza doar daca se beneficiaza de sprijinul familiei si daca pacientul e pregatit psihologic. In Romania, suntem in urma cu 30-40 de ani fata de tarile civilizate si este cu atat mai mult laudabil ca incercati sa porniti lucrurile si la noi”, a declarat dr. Gabriel Mitulescu.

Si asistenta principala Corina Tibrea, de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie prof. dr. „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, a subliniat importanta asistentului, care preia pacientul dupa ce acesta este operat de chirurg.

„Dupa zece zile de spitalizare, pacientul pleaca acasa, apoi necesita o ingrijire speciala, atat fizic cat si psihic. Trebuie sa lupte cu prejudecatile, cu handicapul acestei operatii, si sa inteleaga ca viata trebuie sa mearga mai departe. Totul, cu ajutorul nostru, al cadrelor medicale.”, a spus asistenta Corina Tibrea.

La randul ei, Isabella Grosu, presedinte Asociatia ASPIIR, a tinut sa sublinieze ca „Pacientul cu stoma nu este un handicapat. Nu este chiar o drama. Dar are nevoie de sprijin, de asistenti medicali atat inainte de operatie cat si dupa.”

Participantii la lansarea Programului Stomacare s-au aratat optimisti si incantati de acest eveniment.

„Prin aceasta initiativa, eu cred ca ne indreptam catre o normalitate. Cu totii vrem sa invatam sa fim mai buni si numai in echipa putem face asta. Un act medical este un lucru complex, care are nevoie de un pacient fericit. Va promit ca la anul, cand veti face bilantul, vom vedea poze cu pacienti romani fericiti, care apreciaza ce faceti dumneavoastra”, a spus Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Si jurnalista Paula Rusu, care s-a implicat de-a lungul timpului in numeroase campanii medicale, a apreciat ca este nevoie de schimbari profunde de mentalitati.

„Sunt 25 de mii de pacienti cu cancer de colon in Romania. In Europa nu e o rusine sa ai o stoma, pacientii merg la plaja, la sport. Nu si in Romania. Programul Stomacare este prima initiativa de educatie a asistentilor medicali din Romania care isi propune sa-i invete pe pacientii cu stoma cum sa se ingrijeasca. O sa se schimbe si mentalitati, nu numai competente, o sa vedeti.”, a fost opinia Paulei Rusu.

Situatia pacientilor cu stoma este una complexa, care implica mai multe etape: medic, asistent medical, psiholog si furnizor de dispozitive medicale.

„Rolul furnizorului de dispozitive medicale este sa ofere produse optime, care sa ajute pacientul sa se integreze in viata sociala. Acest program a venit din necesitate, ca pacientul sa traiasca o viata aproape de normal. Nu putem face lucrurile singuri. acest program nu trebuie sa se adreseze doar asistentilor medicali, trebuie sa includa psiholog, chirurgi, firme de ingrijire la domiciliu si, implicit, furnizorii. Noi, furnizorii, suntem la sfarsitul ciclului si preluam o parte din activitatile pe care trebuie sa le faca pacientii. Ne dorim sa incepem acest program pentru ca pacientii sa aiba sansa sa traiasca frumos”, a declarat Laurentiu Chidanu, director general Medical Express, compania care a pornit Programul Stomacare.

Numarul cazurilor de cancer de colon inregistrate in Romania s-a triplat in ultimii 25 de ani, ajungandu-se ca in fiecare an sa fie operati de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienti noi. Acest lucru plaseaza cancerul de colon, principalul motiv pentru care se efectueaza stoma printr-o interventie chirurgicala, pe locul doi ca incidenta la barbati si pe locul trei la femei.

Programul Stomacare isi propune sa vina in sprijinul pacientilor cu stome si sa contribuie la cresterea calitatii vietii acestora, prin profesionalizarea corpului asistentelor medicale implicate in ingrijirea lor.

Saptamana trecuta, a fost deschisa o linie directa, 031 433 6133, la care pacientii, apartinatorii acestora si asistentii medicali pot obtine consiliere gratuita si imediata si informatii utile despre ingrijirea specifica.

Programul Stomacare este organizat de Medical Express si creditat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor medicali din Romania. Cu o experienta de 20 de ani pe piata medicala din Romania, Medical Express este una dintre cele mai importante companii distribuitoare de produse si dispozitive medicale din Romania.

Parteneri: Spitalul Judetean Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Judetean Constanta, Spitalul Municipal Moinesti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti – SUUB, Institutul Clinic Fundeni, Centrul Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara, Sanador Bucuresti, Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Judetean De Urgenta Ploiesti, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Judetean De Urgente Calarasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Judetean De Urgenta Sf. Ioan Cel Nou Suceava, Spitalul Clinic Judetean de Urgente „Sf. Spiridon” , Spitalul Judetean De Urgenta Piatra Neamt, Spitalul CFR Craiova, Spitalul Judetean Botosani, Spitalul Militar Iasi, Spitalul Judetean Brasov, Spitalul Municipal Ramnicu Sarat, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Judetean Galati, Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste.

Parteneri media: Agerpres, Avantaje
Partener comunicare: PiArt Vision