Acasă Blog Posts Editura Paul Editionslanseaza „Cafeneaua cu Poetisi Amintiri”, un volum de emotiisi ganduri...

Editura Paul Editionslanseaza „Cafeneaua cu Poetisi Amintiri”, un volum de emotiisi ganduri semnat George Sbarcea

DISTRIBUIȚI

„Cafeneaua cu Poetisi Amintiri”, de George Sbarcea, cea mai recenta aparitie a editurii Paul Editions este un volum unic prin care autorul ii poarta pe cititori in lumea infinita a conversatiilor, cu cei mai mari scriitori romani precum Liviu Rebreanu, Ion Chinezu, Nicolae Iorga, Alexandru Ciura, Horia Stanca, Ion Agarbiceanu, Lucian Blaga, Tudor Vianu si multialtii.

Un nume cu rezonantain lumea artistica, scriitorul si compozitorul George Sbarcea s-a nascut pe 23 martie in Toplitasi s-a facut remarcat atat prin virtuozitatea sa la pian, cat si prin talentele sale polivalente in compozitiesi literatura. Fiecare nota interpretata de el devine un capitol intr-o poveste muzicala, iar fiecare cuvant scris dezvaluie latura sa contemplativasi poetica.

George Sbarcea a cucerit inimile ascultatorilor prin opere clasice sau compozitii contemporane, abordarea sa plina de pasiune aducandin prim-plan emotiasi profunzimea muzicii. A fost un compozitor prolific, un scriitor si un jurnalist desavasit. Lucrarile sale sunt o incursiune a emotiilor umane, ce reflecta o paleta variata de starisufletesti. Compozitiile sale au fost apreciate in concerte si la evenimente culturale de prestigiu din tarasi de peste hotare.

George Sbarcea, personalitate marcanta a culturii romane a fost si un scriitor desavarsit. Cartea sa, „Cafeneaua cu Poetisi Amintiri” reprezinta o calatorie literara ce invita cititorul sapaseascain universul sau introspectiv. Povestile din cafenea devin intalniri cu personalitati artistice, momente definitorii si reflexii asupra vietii.

„In timp ce scriitorul Ion Agarbiceanu n-a fost o aparitie singularain literatura romana, fiind inrudit, prin preocuparile sale, de satul si orasul ardelean, cu Ion Slavici si Liviu Rebreanu, pe omul Agarbiceanu l-am gasit unic in felul sau. Era intr-insul un amestec inedit de putere si duiosie, care ii dadea imunitate in fata oamenilor. Sfiiciunea sa fireasca punea intre ei si altii o distanta, accentuatasi de sutana preoteasca. Nu implinisedecat cincizeci si sapte de ani cand a luat conducerea Tribunei clujene, dar gravitatea si barba stufoasa, de moliciunea caltului, cu irizari argintii in ea, ilaratau mai in varsta. Pleoapele lui erau mereu rosiisi in jurul gurii avea o trasatura de slabiciune, ca amintirea unui zambet sleit. Ramasese cu toate acestea ceva in el, care ii facea ochii ascunsidupa lentile saluceasca de gandireincordata, datoritacareiaii treceau, la rastimpuri, prin priviri, sclipiri de voiosiesi curiozitate.”

Cartea lui Sbarcea nu este doar o cronica a intamplarilor dintr-o cafenea imaginara, ci este un spectacol literar-muzical in sine. Fiecare paginaofera cititorilor o experienta completasi captivanta. Fiecare capitol al cartii aduce in prim-plan un dialog intre compozitor si poeti celebri, intalniri care deschid usacatre lumi demult apuse.

Arta lui George Sbarcea nu este divizataintre muzicasi literatura. Aceste domenii se impletescsi se completeaza reciproc. Compozitor al celebrei melodii „Ionel – Ionelule”, prin opera sa, Sbarcea nu doar descrie, ci compune cuvintele ca si cum ar canta la pian.

„Un ziarist englez, care ne-a vizitat tara, si-a publicat reportajele in Times sub genericul „In tara lui Ionel-Ionelule”. Transformatain fel si chip, melodia mea a figurat si figureazaincain repertoriul multor cantaretisi orchestre din tarasi de peste hotare. Inainte de a fi publicata la Paris de Editura EdieBarclay, la München de Ralph Maria Siegel, la Buenos Aires de Casa Melodia, la Moscova, in mai multe versiuni, leganate toate de zborul liber al reveriei, Ionel-Ionelule a fost preluat – cu darul sau de a asimila si de a infrumuseta tot ce-i place – de popor. Il mai cantasi azi, uitandu-l pe autorul lui. Uitarea autorului, nu si a cantecului, mi se pare sa fie darul cel mai frumos pe care ascultatoriiil pot face unui compozitor de muzicausoara.”

„Cafeneaua cu Poetisi Amintiri” este o metafora a procesului creativ si a dialogului interior al artistului. Oricine pasestein aceasta cafenea patrundein laboratorul lui Sbarcea, unde muzica si cuvintele se nasc intr-o simbioza artistica. In volum este descrisain amanuntsi ocazia unica pe care jurnalistul George Sbarcea a avut-o de a-l intervieva pe Adolf Hitler. „Hitler s-a apropiat cu pasigrabiti de micul nostru grup. Purta ghete ciripitoare, fara lustru, uniformacenusie cu svastica pe reverul gulerului rasfrant, camasa albasi cravata neagra, iar pe bratulstang, banderola rosie cu insemnele partidului. La prima vedere,nu avea nimic din infatisarea marilor conducatori de mase, a capeteniilor capabile sadestepte procesul istoric in contemporanii lor, cu exceptia poate a ochilor……….. Abia dupa ce incepu savorbeasca am banuit ca ne aflam in hruba unuia dintre cei mai periculosi vraci din cati avusese omenirea. Parea sa se fi ivit doar pentru a ravasi lumea peste tot pe unde trece. Ghiceai din vocea lui cu cine ai de-a face: glasul ii era poruncitor, sacadat, taios, gutural. Ilstapanea cu maiestria cu care virtuosul isistapaneste instrumentul muzical; stia sa-l coboare la moliciuni de violoncel, sa-i imprumute, la nevoie, un timbru metalic, caindata apoi sa-l umfle ca pe un corn sonor si saatinga cu el culmi nebanuite.”

Prin muzica sa si cuvintele sale, George Sbarcea deschide usicatre lumi paralele si invita pe oricine saisi descopere propriul labirint al emotiilor. „Cafeneaua cu Poetisi Amintiri” nu este doar o carte, este o calatorie fascinantain sufletul unui creator care transforma cuvintele si notele in arta purasi autentica.

Volumul “ Cafeneaua cu Poetisi Amintiri”, de George Sbarcea este disponibila la chioscurile de presa, in magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), in librariile din toatatara ( Compania de Librarii Bucuresti, Carturesti, Sedcom Libris Iasi, Pravalia cu carti) si in curand pe rafturile librariilorSedcomlibris Suceava (Librariile Alexandria) si Compact Brasov (LibrariileBookcity).

Editura Paul Editions a fost infiintatain anul 2016. Cartile publicate acopera domenii diverse precum istorie, memorialistica, jurnale, biografii etc. Printre autorii de renume ai editurii se numara: Nicolae Iorga, I. G. Duca, Alexandru Marghiloman, Alexandru Tzigara-Samurcas, Cristian Troncota, Paul Niculescu-Mizil, Constantin Argetoianu (Seria „Memorii pentru cei de maine”); Constantin Dimitrescu-Severeanu (Volumele „Din amintirile mele. Intimitati din cercul palatului regal”) si multialtii.