Acasă Blog Posts Impreuna in arte si simtiri

Impreuna in arte si simtiri

DISTRIBUIȚI

Alexandrina Carmen Enesi revista Psychologies anuntalansarea, pe 24 aprilie, la GaleriaGalateca, a celei de-a sasea expozitiiaartistei: Together under the Sun, curatoriata de Ana Maria Ilie.

Alexandrina Carmen Eneeste doctor in psihopatologie si procese creatoare la UniversiteParis 13- “Paris Sorbonne Cite”, psihoterapeut, artist.In proiectulsau de a fi ghid pe drumulcunoasteriiinterioaresi al starii de bine, revista Psychologies a gasitin artacelmai bun vehicul: arta le imbinaarmonios pe amandoua, sub soarelecuprinzator al spirituluiuman.

„Ce leacar fi mai bun pentrufragmentareaomului modern, din cein cemai individualist simaiinsingurat, decatsa se redeschidacatreforme de conexiune profunda cu sine prinarta, prinpsihoterapie… sisaadaugetuse de bucurie de a fi cu sens… putin cate putin, zi de zi!“,spune Alexandrina Carmen Ene.

Terapiaprinartafunctioneazade cand lumeasiin ultimulsecol a fostintensconceptualizata. Arta – plastica, teatrala, cinematografica – esteterenul de explorare a continuturilorpsihice care altminteriintampinadificultati de a fi exprimatein cotidian. Fie cane exprimam gandurileramase sub pragulconstiintei, fie caproiectamcelemai vii simaiindepartatedorinte, artagasestecalea de a le capta din nousi de a ni le livrapentru a fi procesate, integrate, cunoscutesiapoitransformatein noiresurse ale personalitatiinoastre.

Pentru a face din traireaartistica o experienta de cunoasterepsihologica, ghidareapsihologuluisi/saupsihoterapeutuluiesteesentiala.

Alexandrina Carmen Ene, care estetotodata artistasipsihoterapeut, ne invitasaii fim alaturi, sa o cunoastemsisa ne descoperimin siprinpicturaei, la expozitia “Together under the sun”, curatoare Ana Maria Ilie, de la GaleriaGalateca, Strada C. A. Rosetti nr. 2-4, in perioada 24 aprilie- 6mai. Deschidereaoficialaaevenimentuluivaavea loc luni, 24 aprilie, de la ora 18.

Expozitiava fi dublata de o serie de evenimente care marcheaza un spatiuinedit de dialog intreartaplasticasipsihologie. Pornind de la un armistitiusimplu, daresential: psihologia nu explicaarta, iararta nu neagapsihologia, acesteevenimentevordeschidenoiorizonturi de experienta participantilor:

-Joi, 27 aprilie, ora 19 – “Intuitiidesprenoisidespre artist in fata uneiopere de arta” (dialoguriineditepsihologico- artistice). Invitat: prof. univ. dr. Matei Georgescu, psihoterapeut, doctor in filosofie, doctor in psihopatologiefundamentalasipsihanaliza, Universitatea Paris 7, postdoctoratin cercetareavansata, Institutul de MedicinaLegala din Bucuresti, autor a 15 carti, in prezentcoordonator al programului masteral de Psihologieclinicasi interventie psihologica la UniversitateaSpiru Haret din Bucuresti.

– Sambata, 29 aprilie, ora 16 – “A FI- deconstructie si constructie de sine prinartasiprinpsihoterapie” .Invitata: Aura Acasandrei, psiholog clinician, psihoterapeutpsihanalist

– Sambata, 6 mai, ora 16 – “Daca as fi opera de arta, cearspunecorpul meu?” .Invitata: Monica Magureanu, coach systemic, practician si formator in metoda “Referentialul arhetipurilor personale, practician certificat si intern in “Compassionate Inquiry”

Expozitiaconstituie un preambulpentrulansareauneinoiserii de experienteartistice interactive siexploraripsihologice create si interpretate de Alexandrina Carmen Ene.

Alexandrina Carmen Ene are multiple formari postuniversitare:

– psihoterapiecognitiv-comportamentalain cadrulAsociatiei de Hipnoterapiesi Psihoterapie cognitiv-comportamentala;

– analizatranzactionalain cadrulAsociatieiRomane de analizatranzactionala;

– metoda de comunicare E.S.P.E.R.E, formarerealizata de CentrulAdres, Frantasi Amaneser S.R.L;

– E.M.D.R (Desensibilizaretraumaticaprinmiscarioculare, nivelul 1 si 2), formareorganizatade Hap, Franta;

– constelatiifamiliale, formareorganizata de Asociatia Romanade Terapii Sistemice Artes si Centre for the Study of Intimate & Social Systems, Anglia;

– AutoTIPI, formareorganizata de CentrulAdres, Frantasi Amaneser S.R.L.

La toateacestea s-au adaugatpeste 500 de ore in altetipuri de metode de psihoterapiesau de comunicareprintre care: gestalt, comunicarenonviolenta, respiratie holotropica, EFT.

Detalii pe: www.alexandrinacarmenene.ro

Ana Maria Ilie isiimpartetimpulintrecuratoriat independent, organizaretarguri de artasi designin cadrulGalerieiGalateca, design de bijuteriecontemporanasustenabila (brandul personal ANAILIE), poezie (in 2017 a publicatvolumul"Radiografia tacerii") si calatorii.

AabsolvitFacultatea de Litere din cadrulUniversitatii de Stat din Pitesti(Limbasi LiteraturaRomana -LimbasiLiteraturaFranceza) si un Masteratin Istoriasi Teoria Artei(UNArte) cu olucraredespreartistulTeodorGraursiinstalatiain artaromaneasca de dupaanul 2000.Ca artist vizual, a expusinstalatiiin cadrulunorproiecte de grup.

Galeria Galateca, celmai curios ochideschisspreinimaorasului, este totodataunuldintrecelemailongevivespatiiculturale din Bucuresti. GaleriaprivataGalateca s-a nascut dindorintasidin nevoia de a crea o platformavie, versatila, multifunctionaladedicataarteicontemporane sidesignului, idealapentruproiecteinterdisciplinare. Este prima galerieprivatadin Bucuresti cu un program multimedia national si international, cu un mix dinamic de concepteexpozitionale, promovand artisti romani si straini, artasistiinta, eco-design, sustenabilitateinzona creativa, darsiproiectecuratorialeinovatoare.

Revista Psychologies a sarbatorit,in noiembrie 2022, 15 ani pe piataromaneasca. In paginileeitipariteisidauintalnire o pluralitate de specialisti ai domeniului psi, creatori de echilibru interior cu radaciniin maimultedomenii. La randuleicuratoare a starii tale de bine, revistastie saimpacetemelenoi care provoaca controverse in randulcontemporanilor cu vederinoiasupraunorlaitmotivurieterne ale spirituluiomenesc.