Acasă The CAREER Interviu Andrei Dunuta (Sales & Public Speaking Trainer): „Vanzarile inseamna sa ajuti...

Interviu Andrei Dunuta (Sales & Public Speaking Trainer): „Vanzarile inseamna sa ajuti oamenii sa isi rezolve provocarile”

DISTRIBUIȚI

Sales & Public Speaking Trainer

Andrei Dunuta, Sales & Public Speaking Trainer, lucreaza in domeniul vanzarilor de la varsta de 19 ani si crede in continuare ca acest domeniu este cel mai potrivit pentru el, conform descrierii sale de pe pagina personala, andreidunuta.com. Din dorinta de a oferi oamenilor o experienta de invatare neconventionala, Andrei Dunuta a infiintat Self Trust Academy, dar este implicat si in alte proiecte importante.

Ce te-a determinat sa alegi domeniul vanzarilor si ce iti place cel mai mult in tot ceea ce faci?

Pe scurt: OAMENII 🙂 In detaliu, sunt trei motive:
1. Faptul ca nu ma pot plictisi intrucat oamenii sunt diferiti…DIN FERICIRE 🙂
2. Pentru a facilita spatii in care oamenii isi pot duce viata la urmatorul nivel;
3. Imi place sa lucrez cu oamenii;

Vanzarile inseamna sa ajuti oamenii sa isi rezolve provocarile. Cel mai mult in ceea ce fac imi plac emotiile oamenilor la finalul calatoriei.

Cum te-ai descrie in cateva cuvinte?

Orientat catre ceilalti, pragmatic, ambitios (indeplinesc toate obiectivele propuse).

Cat de importanta este comunicarea in domeniul pe care l-ai ales?

Pe o scara de la 1 la 10 aleg sa spun 11 🙂

Ce inseamna sa lucrezi in vanzari? Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecte toti cei interesati de acest domeniu?

In ciuda faptului ca este in topul meseriilor ca numar de reprezentanti, arta vanzarilor nici macar de o facultate nu se bucura. Tocmai de asta, nu exista “reguli” scrise ca la contabili, avocati, medici, etc. Insa, exista o serie de best practices nescrise pe care le poti invata din carti, top performeri, training-uri si mentoring.

Probabil cea mai importanta idee este sa iti pese CU ADEVARAT de oamenii carora urmeaza sa le imbunatatesti viata. Spun asta pentru ca se simte imediat cand un om de vanzari ia o decizie pentru comision sau pentru binele omului 🙂

Care sunt metodele cele mai eficiente de a transmite o informatie?

Sa incepi cu finalul in minte: ce anume imi propun sa obtin la finalul acestei interactiuni (mail, telefon, intalnire, discurs) si abia apoi sa incepi sa gasesti argumentele rationale si emotionale care iti construiesc “studiul de caz” si servesc concluziei alese.

Crezi ca transparenta informatiilor este esentiala?

Cred ca raspunsul este evident 🙂

Dar imaginea? Este importanta sau accentul trebuie pus doar pe calitatea informatiilor transmise?

Adevarul este undeva la mijloc 🙂 Eu sunt o fire mai pragmatica, orientata catre argument, insa viata mi-a aratat ca este important si ambalajul…Tocmai de aceea, investesc destul de mult timp si bani in imagine FARA a uita ca intr-un final singurul lucru care ramane este continutul.

Care sunt calitatile primordiale pe care trebuie sa le aiba orice persoana dornica sa exceleze in acest domeniu?

Orientare catre ceilalti, studiu, rabdare si disciplina.

Pe pagina ta, andreidunuta.com, mentionezi ca ai fondat Self Trust Academy. Ce te-a determinat sa faci acest pas si ce poti sa imi spui despre acest proiect?

Dorinta de a oferi oamenilor o experienta de invatare neconventionala. Punct.

Ce informatii pot gasi oamenii pe site-ul andreidunuta.com?

Despre EI 🙂 Informatii relevante din lumea prezentarilor in public, despre vanzari si despre dezvoltare personala (sunt 3 subiecte care ma pasioneaza enorm).

Ce parere ai despre piata din Romania si ce sanse crezi ca au tinerii sa se dezvolte si sa isi construiasca o cariera de succes?

Tinerii, in special studentii, sunt proiectele mele CSR pentru ca din pacate, sistemul de invatamant nu le faciliteaza un spatiu in care sa existe predictibilitate. Pe de alta parte, vorba bunicii mele: “nici tinerii nu mai sunt ce au fost” 🙂 Sunt mult mai orientati catre rezultatul final, foarte confuzi si probabil ca mai putin dispusi la efort.

Ce este sigur este ca tinerii din ziua de astazi se nasc conectati la internet si au foarte multe oportunitati care nu au existat niciodata inainte.

In opinia ta, ce schimbari crezi ca sunt necesare pentru dezvoltarea economiei din Romania?

Nu sunt in masura sa imi dau cu parerea.

De ce sunt reticenti oamenii fata de unele informatii din mediul online?

Bineinteles ca depinde de subiect, insa am ajuns in situatia in care un avantaj se intoarce impotriva noastra: acces la prea multa informatie, multi amatori si putini experti.

Esti implicat si in alte proiecte in momentul de fata?

2 proiecte importante:
1. “Who’s King in Public SpeaKING?” – singurul concurs de vorbit in public din Romania, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii ca un proiect intern de people engagement.
2. Trainer si Director Consultant in BNI Romania – cea mai mare organizatie de business networking la nivel mondial. Practic, ajut la construirea unei mentalitati diferite de a face business prin schimb reciproc de referinte intre oamenii de afaceri din Romania.

Ce faci in timpul liber, atunci cand nu esti ocupat cu diferite proiecte?

Imi place sa petrec timp alaturi de Mara, fetita mea de 6 luni. Copiii sunt geniali in autenticitatea lor. Daca suntem deschisi, de fapt noi invatam foarte multe lucruri de la ei, nu invers 🙂 Altfel, citesc cam 30 de pagini pe zi si iubesc interactiunea cu natura, in special sa ma plimb in parcul Circului.

Care sunt regulile de bune maniere pe care ar trebui sa le respecte orice persoana?

Nu sunt in masura sa dau astfel de sfaturi.

Ce pot sa fac este sa ma refer la doua lucruri la care cred ca multi suntem o munca in progres: sa ajungem intotdeauna la timp sau chiar un pic mai devreme si sa facem 101% din ceea ce am zis ca facem. Ambele sunt valabile atat in viata personala, cat si in viata profesionala.

Din moment ce participi la diferite evenimente si conferinte, spune-mi, te rog, care sunt regulile dupa care te ghidezi pentru a face o impresie buna?

Sa las mereu ceva relevant celorlalti: un mesaj, o idee, un argument. Plec intotdeauna cu acest final in minte.

In opinia ta, exista un cod vestimentar pe care ar trebui sa il respecte orice barbat?

Imi place subiectul, insa eu am ales sa am propriul consultant, traim in era externalizarii, nu le poti face bine pe toate 🙂 Dincolo de orice, cred ca orice barbat trebuie sa fie atent la imaginea sa atunci cand vine vorba despre codul vestimentar si sa aloce resurse in acest sens, inclusiv sa externalizeze, asa cum am facut si eu.

In opinia ta, care e secretul unei vieti frumoase si armonioase?

Grea intrebare! Secretul succesului este ca nu exista niciun secret. Nu cred ca exista un panaceu. Ce pot face este sa impartasesc top 3 lucruri relevante la care lucrez eu constant vizavi de intrebarea ta:
1. Sa te cunosti pe tine;
2. Sa ai un set de valori pe care sa il respecti indiferent de context;
3. #selftrust.

Care sunt planurile tale de viitor?

Who’s King in Public SpeaKING sa devina cel mai frumos si de impact proiect de “people engagement” pentru sufletele si mintile oamenilor din Romania.

Foto: Facebook Andrei Dunuta