Bogdan Nicolai este jurnalist, voce de radio, prezentator, scenarist de televiziune, MC si endorser pentru mai multe brand-uri celebre. In prezent, Bogdan este prezentatorul emisiunii “Love is Fun”, de la AListMagazine.ro, dar si scenarist si producator pentru „Destul TV”, proiect despre care spune ca va deveni mult mai complex.
A trecut prin tot ce inseamna media si face foarte multe lucruri diverse in acelasi timp, motiv pentru care am avut curiozitatea sa-i adresam cateva intrebari si sa aflam care este secretul succesului sau.
Ai terminat Facultatea de Jurnalism in anul 2008 si ai trecut prin tot ce inseamna media, de la radio pana la print, reviste online si televiziune. De ce ai ales domeniul media, ce te-a determinat sa faci acest pas?
Cand mi-am inceput cariera, prin anul 2000, internetul inca venea prin dial-up, site-urile romanesti erau putine, ziarele ori erau pe print, ori nu erau deloc, in radio inca se faceau lucruri revolutionare, iar pe TV nu era o exceptie – da, ma refer la “Las Fierbinti” – sa reuseasca si formate concepute la noi. Sa lucrezi in radio, in TV sau in presa scrisa era singura modalitate de a te face auzit, de a schimba lucruri sau de a face publice lucruri importante.
Ce s-a schimbat in media de cand lucrezi in acest domeniu si ce schimbari preconizezi ca vor aparea pe viitor?
Internetul a reusit sa schimbe aproape in totalitate presa scrisa, iar acum schimba, treptat, televiziunea si radioul. Deja isi imprumuta una alteia principalele calitati: radioul are tot mai multa imagine, iar televiziunea e din ce in ce mai accesibila de oriunde. Nu cred ca trebuie sa fii un vizionar ca sa realizezi ca, intr-un final, vor deveni unul si acelasi produs, ingloband –atunci cand va fi nevoie – si texte, articole, reportaje in scris etc…
Daca ai putea sa dai timpul inapoi, ar fi unele lucruri pe care le-ai face in mod diferit?
Sunt destul de cerebral si foarte pragmatic. Nu regret absolut nicio decizie luata in ultimii ani. Imi place fluturele care sunt astazi si nu-mi reneg trecutul de omida.
Pentru cei care nu te cunosc foarte bine, cum te-ai caracteriza in cateva cuvinte?
Pe cei care nu ma cunosc foarte bine, ii invit sa povestim, sa ne scriem pe net, sa ne vedem prin tara la evenimentele pe care le prezint, sa vina in public la “Love is Fun”. Ador sa cunosc oameni si sa aud povesti noi.
Cum ai ajuns sa faci parte din echipa ‘AList, condusa de Andreea Esca? Si ce asteptari ai de la acest proiect?
Lucrez cu Andreea de ani de zile. In trecut am colaborat la radio, in TV si la The ONE. Acum doi ani mi-a propus sa facem la ‘A list Magazine lucruri frumoase. Am acceptat cu cea mai mare bucurie.
Cum e sa fii scenarist pentru emisiunea “Vocea Romaniei”?
A fost o perioada interesanta. Rolul meu era sa scriu discursurile care erau citite de pe prompter si sa dau sugestii pentru ca show-ul sa fie cat mai dinamic. E emotionant, e fascinant sa vezi cum cateva zeci de oameni – vedetele, concurentii, cei din sala, echipa tehnica, cea de productie – se inteleg si se sincronizeaza perfect intr-un live. A fost o experienta superba!
Ce poti sa imi spui despre proiectul “Destul TV”?
Acum e un canal de umor pe YouTube. Am incarcat cateva filmulete si reclame scrise de mine, cateva farse facute de la radio. Uploadez mostre din ceea ce fac. In curand, va deveni un proiect mai complex.
Ce inseamna sa fii MC la evenimente?
Prezint si concerte, baluri caritabile, festivaluri in aer liber, dar specialitatea mea sunt evenimentele corporate. Asta inseamna sa intelegi perfect un brand, mesajul pe care vrea sa il comunice si catre ce tip de public. O lansare de produs, o petrecere de companie, o conferinta depind in foarte mare masura de cat de bine „manageriezi“ totul. De aceea, imi pregatesc ore, uneori zile intregi discursul, glumele, materialele video, hainele, caut informatii despre personalitatile prezente, fac repetitii cu si fara echipa tehnica. Evenimentele foarte mari necesita foarte multa munca, dar ador sa fac asta.
Dar endorser pentru brand-uri importante?
Agentiile sau marile companii sunt atrase de ceea ce faci tu si iti propun sa fii ambasadorul brand-ului lor, pe termen lung sau in campanii punctuale. De aici incolo, nu exista o reteta anume. Fiecare client e unic, fiecare produs se comunica diferit, iar eu trebuie sa fiu cat se poate de creativ.
Cat de mult crezi ca s-a schimbat piata de entertainment din Romania si care crezi ca este directia catre care se indreapta Romania la nivel de publicitate si brand awareness?
Internetul i-a dat putere si independenta celui care poate atrage masele prin ceea ce face. De la o diva de Instagram si pana la un blogger economic de succes, cu totii au un public pentru care conteaza ceea ce ei transmit. Cred ca publicitatea se va indrepta din ce in ce mai mult catre acesti oameni si din ce in ce mai putin catre trusturile media.
Avand o experienta vasta in media, spune-mi, te rog, care au fost cele mai frumoase si cele mai grele momente din cariera ta?
Nu prea am facut lucruri care sa nu-mi placa. De aceea e greu sa aleg doar cateva momente frumoase. De peste tot am povesti faine. Momentul ti-l faci cu mana ta. Depinde de tine cat de usor te integrezi, cu cata bunatate, intelegere si respect iti privesti colegii, cat de mult stii sa te bucuri de o reusita si cat timp accepti sa te compromiti in ceva care nu te implineste. Tin exclusiv de tine mult mai multe lucruri decat ai crede.
Care sunt valorile dupa care te ghidezi in momentul in care accepti un nou proiect, fie el TV sau online?
Sa ma simt bine in acel proiect. Sa nu-mi fie rusine sa spun ca sunt implicat in el, ba dimpotriva, sa-mi vina sa strig in gura mare si sa port tricouri cu el.
Ce le raspunzi celor care te critica si ce le spui celor care te admira si iti cer sfaturi?
Nu-mi amintesc ca cineva sa ma fi criticat in fata in ultimii 20 de ani. Poate doar din taste, ascunsi dupa un monitor sau dupa un telefon. I-am cautat de fiecare data ca sa le pot raspunde privindu-i in ochi. Pe cei care ma admira incerc sa ii conving ca faptul ca sunt persoana publica nu ma face special si nici nu-mi da puteri supranaturale. Asa cum spuneam mai devreme, sunt si eu la fel de interesat de povestile lor cum sunt si ei de a mea.
Ce inseamna poezia pentru tine, ce te inspira sa scrii versuri si cat de mult te relaxeaza aceasta activitate?
Ma poate inspira orice si ma linisteste sa scriu. Prin poezie imi exprim gandurile putin mai abstracte, cele pe care nu le pot spune la radio sau la TV si nici intr-un articol. Publicul cititor de poezie e mai calm, mai cald, isi da timp sa savureze versurile si sa calatoreasca alaturi de tine.
Ai si un blog, www.bogdannicolai.ro, mai ai timp sa scrii?
Scriu pe blog. Uneori, foarte des. Alteori, se aduna luni intregi intre texte. Nu e vorba de timp, ci de faptul ca sunt destul de pretentios cu ce public acolo.
Ce poti sa imi spui despre proiectul “Oameni de radio”, este proiectul tau de suflet?
Este unul dintre proiectele dragi mie, o carte cu zeci de interviuri luate oamenilor care au insemnat ceva pentru radioul privat romanesc. I-am evitat pe cei care doar anunta piesele si vremea, pe cei care respecta playlist-ul obsesiv, pe cei care nu au luat niciodata atitudine, pe cei care nu au luat-o razna in live, pe cei care nu au incercat sa schimbe ceva din pozitia privilegiata de om de radio. Sa-ti dau un exemplu aproape la intamplare. Acum cativa ani, lui Nono Semen de la ProFM i s-a ridicat, bineinteles ca ilegal, masina. Iti amintesti perioada aia blestemata in care niste mizerabili intelesi cu primarii iti duceau masina la mama naibii, iar tu trebuia sa platesti 700 ron “chirie” pe zi pentru ea? Nono a venit in radio si a vorbit nervos despre asta timp de 9 minute, desi radioul ii impusese interventii de maxim 30 de secunde in programul respectiv. Imi amintesc ipocritii care au spus ca nu se face asa ceva, parca l-au si sanctionat, cred ca i-au luat din salariu. Radioul ar fi trebuit sa fie, in continuare, plin de oameni cu co#ie. Radioul inseamna live, emotie si suflet. Un DJ care nu face radio numai dupa reguli si carti e un om frumos si creativ. Asa cred ca va fi aceasta carte.
Anul acesta, in martie, ai fost speaker in cadrul conferintelor TEDx. Ce a insemnat aceasta experienta pentru tine? Ai de gand sa participi si la alte conferinte TEDx?
Daca voi mai fi invitat, voi participa cu drag. In public au fost multi studenti si tineri prospat angajati in corporatii. Lor le-am vorbit despre cat de putin trebuie sa te legi sufleteste si financiar de o corporatie care nu te respecta ca angajat. Sper sa le fi dat aripi.
Activitatea ta nu se rezuma doar la proiecte jurnalistice si conexe, esti implicat in mai multe proiecte umanitare, lupti impotriva discriminarii de orice fel si in 2016 ai fost speaker & moderator la Parlamentul European pe aceasta tema. Ce a insemnat aceasta experienta pentru tine, ce schimbari crezi ca sunt necesare in societatea actuala si cat de importanta crezi ca este implicarea persoanelor publice in astfel de proiecte?
Inainte mergeam pe jos, acum mergem cu masina. Vorbeam prin telefonul fix, acum vorbim pe WhatsApp. Astea sunt doar progrese tehnologice. Dar este imposibil ca lumea sa evolueze cu adevarat atata timp cat ne uram intre noi din motive absolut imbecile si ilogice: culoarea pielii, nationalitate, preferinte sexuale, sex etc. Nu suntem roboti turnati intr-o matrita. Diversitatea trebuie sarbatorita, nu distrusa. Da, am vorbit despre asta si in Parlamentul European si voi continua sa deschid aceasta tema oriunde.
Avand o experienta la care unele persoane doar viseaza, la ce ne putem astepta pe viitor de la tine? In ce proiecte te vezi sau, mai bine zis, ce planuri marete ai?
Intrebarea ta m-a blocat. Trebuie sa ma gandesc serios daca am planuri, iar apoi sa ma gandesc daca ele sunt marete. Gata! M-am gandit. Nu am planuri, dar m-am hotarat ca ele sa fie marete atunci cand vor fi. Pana atunci, vreau sa public un nou volum de poezie. Se va numi “Jumatatea mea de pat”.
Cu toate aceste proiecte… cand ai timp sa te relaxezi si cum arata o zi rezervata doar pentru tine?
Nu exista zile doar pentru mine. Cand am timp, stau mult cu familia si cu prietenii. Nimic nu ma face mai fericit decat sa vad ca ma inteleg de minune cu toti ai mei, ca familia mea se distreaza cu prietenii mei sau ca prietenii mei se inteleg bine unii cu ceilalti. Imi place sa ii interconectez si sa ii am pe toti aproape. Cand sunt plecat, ii sun pe toti, pe rand. Vorbesc pe WhatsApp cu 20 de oameni in acelasi timp. Dar, uneori ma retrag singur la Breaza sau la Sinaia si stau in gradina cu o carte si cu muzica preferata.
Care ar fi cel mai nebunesc lucru pe care ai vrea sa il faci in viata?
Pana pe la 26 de ani, am fost foarte rebel. Nu stiu daca as avea curajul sa fac lucruri mai nebunesti decat cele pe care le-am facut deja. Uneori ma gandesc la ele cu teama si ma minunez ca am scapat cu viata si zdravan la cap.
Care e motto-ul tau in viata si de ce crezi ca te caracterizeaza?
Chiar aveam un motto in care credeam, dar pe care l-am uitat. Sigur mi-l voi aminti cand nu ma va intreba nimeni de el.
Un sfat pentru tinerii care sunt la inceput de drum si nu sunt siguri catre ce directie sa se indrepte?
Nu te gandi la ce meserie ai vrea sa ai, ci la ce iti place cel mai mult sa faci. Meseria trebuie sa fie doar mediul in care iti poti desfasura pasiunea. Poti castiga si bani din asta, dar nu te gandi acum la ei pentru ca iti vor tulbura gandurile si vei lua o decizie proasta. Trebuie sa gandesti foarte limpede pentru ca ocupatia ta nu este ceva care se poate schimba fara sa o iei de la zero. Gandeste cu mintea ta! Nu-i asculta pe cei care te indruma sa te faci medic daca ei insisi nu sunt medici. Nu-i asculta pe cei care te indruma sa te faci avocat daca ei nu au terminat Dreptul.
Foto: Arhiva personala