Acasă The NEWS QuarantineChat -aplicația cu care poți să vorbești cu străini aflați în izolare...

QuarantineChat -aplicația cu care poți să vorbești cu străini aflați în izolare peste tot în lume

DISTRIBUIȚI

AUTORUL, FOTOGRAFIE DIN ARHIVA SA

QuarantineChat a fost creată de Max Hawkins și Danielle Baskin, doi programatori americani și artiști care au lansat în 2019 o aplicație similară numită Dialup. Ideea e să-i scoți pe oameni din bulele lor ca să învingă singurătatea și să vorbească cu cineva necunoscut. „Deși lumea poate să vorbească în continuare cu prietenii și familia virtual, experiența de a discuta și cu un străin lipsește din viața multora în prezent”, spune descrierea aplicației.

QuarantineChat e similară cu WhatsApp, trebuie să introduci un număr de telefon ca să o poți folosi, doar că este vorba de apeluri online, deci sunt gratis. Baskin a explicat într-un e-mail că aplicația te sună o dată sau de două ori pe zi la ore diferite ca să „te ia prin surprindere”, dar poți să setezi și tu programul. Lansată pe 1 martie, QuarantineChat are deja peste patru mii de utilizatori în 87 de țări, iar numărul crește în continuare.

Pentru că nu aveam nimic mai bun de făcut, am descărcat aplicația, mi-am făcut un cont și am așteptat. Am primit un apel la prânz. Dacă îl respingeam, persoana de la celălalt capăt ar fi fost redirecționată către altcineva. Când am răspuns, o voce blândă de femeie m-a salutat și mi-a dat câteva sugestii ca să sparg gheața, cum ar fi, „Uită-te pe fereastră și spune-mi ce vezi”.

Am fost conectat cu Michael*, un artist din Bruxelles. Prima dată râdeam amândoi nervoși, ne simțeam ca la o întâlnire. Dar după câteva întrebări, conversația a curs de la sine. Am vorbit despre planurile noastre care nu mai au niciun sens: Aveam câteva proiecte care s-au dus pe apa sâmbetei, iar pe rudele din Italia e clar că nu mai pot să le vizitez pentru o perioadă. Michael trebuia să meargă în Japonia pentru o expoziție de artă din care făcea parte, acum reprogramată în octombrie. Dar a găsit și o parte bună, izolarea l-a apropiat de colegul lui de apartament pe care nu-l cunoștea prea bine înainte de criză.

A doua zi am vorbit cu Ali, un programator din Lahore, al doilea cel mai mare oraș din Pakistan. Spunea că prim-ministrul lor nu voia o carantină strictă din motive economice. „Spunea că nu ne permitem să luăm măsuri ca-n China și Italia”, mi-a zis Ali. Dar el crede că lucrurile se vor înrăutăți și mai mult, așa că s-a autoziolat pentru o săptămână. Prietenii lui i-au spus că ar trebui să-și închirieze apartamentul și să plece la țară cu ei, dar nu poate să-și ia pisica cu el și nu vrea să o lase în urmă.

Indiferent unde trăiești sau cu cine locuiești, e normal să te simți singur într-o perioadă ca asta. QuarantineChat mi-a oferit o perspectivă unică de la cineva care resimte diferit aceeași criză globală. Iar uneori e mai ușor să te deschizi în fața unui străin.

* Numele au fost schimbate.

 

 

Sursa: Vice