Acasă Blog Posts Trei autori romani de top in portofoliul Editurii CUANTIC!

Trei autori romani de top in portofoliul Editurii CUANTIC!

DISTRIBUIȚI

Editura CUANTIC a continuatin ultimelelunidemersurilepentru a publica sipromovaautoriromani de exceptie! Carti de referinta ale scriitorilor Ovidiu PECICAN, Stelian TANASE si Constantin CUBLESAN vor fi publicate in curand de Editura Cuantic.  

Astfel, Ovidiu PECICAN va publica,in 2023, la Editura CUANTIC, doualucrari. Prima carte se numesteROMANIA – Stat si Cultura (1866 – 2018)si reprezinta o interpretare sintetica a istoriei romanesti de la aparitia statului roman panaastazi, insistand asupra curentelor de gandiresi a celor artistice manifestate in acest interval de timp.

Prin scrierea cartii, autorul a fost interesat, asa cum afirmain prefatacartii de dinamica de factura culturala din interiorul noului stat, inclusiv prin recursul abundent la opiniile unora dintre principalii protagonistisi observatori ai evolutieiRomaniei ca stat.

A doua carte – in 2 volume – este Istoria romanilor de la origini.Atunci cand primul volum a fost finalizat, criticul si eseistul literar Petru Poantase referea la„caracterul oarecum recapitulativ al cartii, cu incercarea de a raspunde la catevaintrebari: «Cine sunt romanii? De unde vin ei? Ce fel de limba este romana? Ce valori are la bazacivilizatiaromaneasca? Prin ce incercari a trecut poporul roman?».Dar, cu toatecaaceastatintaar putea pareamodesta, nu avem de-a face cu o carte de popularizare, respectiv cu o compilatie adresata unui public nespecializat. E, dimpotriva, o lucrare serioasa, cu multe idei originale si in care se observanumaidecat dubla formatie a lui Ovidiu Pecican, de istoric si de literat”.

Ovidiu PECICAN este doctor in istorie (1998) si profesor la Facultatea de Studii Europene a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator si eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (1994). Din 2020, a infiintat la Cluj revista culturala independentaAvalon. Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii si monografii istorice, a publicat mai multe lucrari de europenisticasi a  ingrijiteditii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin, Robert de Clari, Simion Dascalul,  George Cosbuc.

Un alt autor de prestigiu – Stelian TANASE – publica o noua carte la Editura CUANTIC. Dupa cartea Istoria caderii regimurilor comuniste, bine primita de public, urmeaza o alta carte din zona istorico-politica: Cioran si Securitatea.

Stelian Tanase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicistscenaristregizor, realizator de televiziune si analist politic roman. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde a obtinut, in 1996, titlul de doctor in sociologie. A fost profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. A fost primul presedinte al Grupului pentru Dialog Social si redactor-sef, in 1990, al Revistei 22. Intre anii 2014–2015, a fost presedinte-director general al TVR. Opera lui acopera trei zone importante: fictiunea (romane), non-fictiunea (stiinta politica, istorie, cercetarea arhivelor) si memorialistica.

Potrivit lui Stelian Tanase, personalitatea lui Emil Cioran este incaputin cunoscuta. El s-a dorit descifrat exclusiv pe seama cartilor sale aparuteduparazboi. Cioran a practicat, cu metoda, din anii ’40, o discretie vecina cu secretomania. Nu a dorit cu nici un chip ca trecutul sau intelectual si politic sa fie deconspirat. Documentele prezentate in paginile cartii sunt o mica parte a fondurilor existente in arhivele CNSAS si SRI. Acestea ii dezvaluie cititorului aspecte ignorate din profilul „persona­jului” contradictoriu care a fost Emil Cioran si fundalul istoric pe care el a evoluat.

Reputatul prozator, dramaturg, poet, critic si istoric literar, Constantin CUBLESAN, publica,in premiera absoluta, la Editura Cuantic cartea Leonida Neamtusi Universul Fantezist al Aventurii.

Lucrarea are un caracter biografic si cuprinde atat repere biografice, cat si rezumate condensateale operelor lui Leonida Neamtu, carora Constantin Cublesan le confera nume ce surprind esenta acestor carti. Exemplificam aici cu selectii din cuprins:

 

  • IN CAUTAREA UNUI IDEAL (titlul original al cartii este Frumusetea pietrei nevazute)
  • DESPRE DRAGOSTE SI SINGURATATE (Stii, Lavinia, caracatitele…)
  • RETETA ROMANULUI ABSURD (Strania poveste a Marelui Joc)

 

Leonida Neamtu a fost unul dintre cei mai indragiti autori de romane politiste, de aventuri, stiintifico-fantastice, fanteziste) din perioada anilor ’60-’80. Opera sa, de aproape 40 de volume, este prea putin cititasi apreciata de catre cititorii de azi. Proza insolita a lui Leonida Neamtu a fost mult prea repede si superficial etichetata drept literatura de aventuri, formula prin care scrierile acestuia au fost oarecum marginalizate, tratate ca productie minora, de divertisment. Critica literara din epoca a discutat arareori sau aproape deloc cartile acestuia, intrucat ele nu raspundeau,in mod expres, dezideratelor ideologice ale momentului. Poate tocmai de aceea,cartile lui Leonida s-au bucurat de o imensa popularitate in randul cititorilor de toate varstele, care aflau,in paginile fanteziste ale operei sale, o cale de evadare, prin lectura, din cenusiul cotidian al existentei.

 

Odata cu aparitia acestei carti, Editura Cuantic le ofera ca bonus cititorilor sai romanul

Strania Poveste a Marelui Joc,realizand, cu aceasta ocazie,o carte inedita, cu 2 coperti principale, ce include un roman, o biografie si rezumate ale operei lui Leonida Neamtu!Colectionarii de carte vor putea achizitiona dintr-un tiraj limitat, o editie cartonata, semnata de Constantin Cublesansi de unul dintre marii fani ai romanului Strania Poveste a Marelui Joc – Crin Triandafil -Theodorescu!

 

Constantin Cublesan s-a nascut la Cluj, in 1939, tatal sau fiind invatator. A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii „Victor Babes” din Cluj. In 1982, a obtinut titlul de doctor in filologie.A lucrat ca reporter si redactor la Radio Cluj si ca redactor la sectia de artasi de critica literara a revistei Tribuna. A fost redactor-sef al Editurii Dacia. A indeplinit apoi functiile de director al Teatrului National din Cluj-Napoca si redactor-sef adjunct al revistei Steaua (1988-1999). Dupa 1990, a predat, ca profesor asociat, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din 1964, este membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat povestiri si romane SF, volume de versuri, piese de teatru, carti pentru copii. Totodata, s-a remarcat ca eseist, critic si istoric literar. Si-a dedicat mai mult de doua decenii studierii operei eminesciene, publicand volume de comentarii critice.

 

Cartilevor fi disponibile pe edituracuantic.ro.